Video: De aarde in 4K-resolutie

Video: 4K Time-lapse van de aarde op 40.000km afstand

Jooshua Franssen 4222
Op 40.000 km hoogte heeft de 'Elektro-L' weersataliet over de periode van 15 t/m 19 mei 2011 elke dertig minuten een foto gemaakt van de aarde. De sataliet vliegt met zo'n snelheid om de aarde dat deze 'stil' hangt op een plek en dus altijd dezelfde kant van de blauwe bol ziet. Vanuit deze plek heeft de sataliet beelden geschoten, 121 megapixels groot, en zijn deze beelden omgetoverd tot een video van vier minuten.

Om de vier minuten durende video te maken heeft James Tyrwhitt-Drake beelden gebruikt van de Elektro-L sataliet, in zowel infrarood- als zichtbaar licht. Ondanks dat de beelden beschikbaar waren was het niet gemakkelijk voor James om de time-lapse video te maken. Op zijn YouTube-kanaal legt hij bij de foto uit (vertaald): "De foto's zijn bewerkt voor de juiste kleuren- en zwart-wit niveau's en zijn de infrarood kleuren van oranje naar groen omgezet, om de vegatatie er natuurlijk uit te laten zien. Daarna zijn de originele foto's 50 procent verkleind, fouten in het uitlijnen van de foto's frame voor frame handmatig aangepast en beeldvervormingen wanneer de camera naar de zon stond deels gecorrigeerd." Om het daarna nog eens af te maken heeft James de video geëxporteert in 4k-resolutie voor YouTube, oftewel 3840x2160 pixels groot.

Op de video kreeg James vaak de vraag waarom verlichting van steden, de zon en sterren niet zichtbaar zijn. Dit komt omdat de weerkaatsing van het licht op de aarde duizenden keren sterker is. Als de camera in de sataliet hier op ingesteld was, dan zou de hele aarde overbelicht lijken. Ook een speciaal mechanisme in de sataliet speelt hier een rol in: dit mechanisme voorkomt schade aan de camera wanneer de camera recht naar de zon gericht is en daarom is de zon niet direct zichtbaar in de video.

 
Het originele beeld uit de Elektro-L weersataliet, zonder bewerking.

Op de YouTube kanaal van James staat ook een indrukwekkende time-lapse video van de zon, ook in 4K formaat.

afbeelding van Jooshua Franssen

JooshuaFranssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJooshua