Video: 4 manieren om luchten te vervangen in Adobe Photoshop

Christel  de Wolff 1773

Soms heb je gewoon pech als het aankomt op de luchten in je foto en soms heb je zin om er een andere draai aan te geven in de nabewerking. Wat jouw motivatie ook is, dit zijn vier manieren om de lucht te vervangen in Photoshop.

Het vervangen van de lucht in foto's is iets waar Skylum Luminar groot mee is geworden. In deze op AI-gebaseerde software kun je de lucht vervangen in slechts één klik. Maar ook in Photoshop is het super simpel, zonder dat het resultaat eronder lijdt. 

Lees ook: Luchten bewerken met AI in Luminar, sneller kan het niet

Lucht vervangen in Photoshop

Het vervangen van een lucht is een beladen onderwerp onder fotografie puristen. Velen zijn van mening dat wanneer je de lucht vervangt, de foto niet meer realistisch is en eerder een collage is geworden. En dat klopt, maar waarom zou dat een slecht ding zijn? Het enige waar je rekening mee moet houden is de bron waar je jouw ideale lucht vandaan haalt. Gebruik je een foto waarop copyright rust en verkoop je vervolgens een print van jouw foto? Dan zit je fout en deze actie kan je duur komen te staan. Gebruik je echter een mooie lucht van websites zoals Unsplash en Pexels en/of heb je geen commerciele plannen met jouw beelden? Dan kun je naar hartelust experimenteren met het vervangen van luchten in Adobe Photoshop.

Er zijn verschillende manieren om deze bewerking uit te voeren. In deze video van Milky Way Mike komen er vier aan bod. 

 

Hoewel deze video is gericht op astrofotografie, waarbij de lucht het overgrote deel van de foto inneemt, kun je deze techniek natuurlijk ook toepassen op andere genres zoals landschapsfotografie, maar ook portretten en wat dacht je van bruidsfotografie? Super romantisch! 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel