Verkeerspark Assen na zijn sluiting

Verkeerspark Assen na zijn sluiting

Fokelien Broekstra 1968
Verkeerspark Assen was de plek waar je als kind leerde autorijden in een trapauto. Aan het einde van de dag had je op je rijbewijs allemaal stempels ontvangen voor de wagens waarin je reed. Voor een kind een hele beleving. Inmiddels is het verkeerspark gesloten en vreselijk verwaarloosd. Wat wel weer mooie drone-beelden oplevert.

Filmpje

Ralph Denessen vloog met zijn drone over het verlaten attractiepark en maakte prachtige beelden. Daarna ging hij het park in om beelden vanaf ooghoogte te maken. Dit resulteerde in een inspirerend filmpje van het oude attractiepark.

Geschiedenis

Het begin van verkeerspark Assen was in 1956. Politierechercheur Klaas Bos zag in de Duitse stad Essen hoe kinderen op het schoolplein met tekeningen en kartonnendozen wegwijs werden in het verkeer. Terug in Assen kostte het hem weinig moeite om de toenmalige burgemeester en de middenstand van Assen ook voor een soortgelijk idee over te halen. Dit resulteerde in de oprichting van een stichting die dankzij donaties konden beginnen aan een plan voor het bouwen van een park


In 1957 kwam dan ook een Jeugdverkeerspark op een plein in de binnenstad; de gouverneurstuin. Wegen, verkeersborden en trapauto’s zorgden ervoor dat de kinderen spelenderwijs wegwijs werden in het verkeer. Door de jaren heen werd het verkeerspark uitgebreid met een verkeerstoren en scooters en werd de locatie in de binnenstad te klein. Na een aantal jaren gevestigd te zijn geweest in het Asserbos, verhuisde het park in 1988 naar de huidige locatie aan De Haar. Er werd een nieuw park gerealiseerd op een stuk grond van 8 hectare groot. Het Jeugdverkeerspark werd omgedoopt tot: Verkeerspark Assen. In het park konden kinderen een eigen rijbewijs halen en rijden in trapauto's, een jeep, helikopters en bootjes. Bij de verkeerstoren wordt iedereen in de gaten gehouden, en eventueel gewezen op zijn/haar fouten. Het park is in 2005 uitgeroepen tot populairste schoolreisbestemming van Groningen en Drenthe. In 2014 ging het park door omstandigheden dicht voor zijn bezoekers. Er werd na de sluiting veel vernield en ingebroken, waardoor een herstart niet meer mogelijk was. 

Ken jij het Verkeerspark Assen? Wat vind jij van de beelden? 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien