Vallende sterren fotograferen?

Vallende sterren fotograferen tijdens meteorenzwerm

Eefke Burg 1113
Als je een grote fan bent van het fotograferen van sterren heb je geluk. Dinsdag 13 augustus is de meteorenzwerm Perseïden bekijken. De vallende sterren, zoals deze ook wel in de volksmond wordt genoemd, zijn het beste te bekijken in Den Haag om 4 uur in de nacht. Toch zijn er ook nog andere opties mocht het weer niet helemaal optimaal zijn.

Vallende sterren zijn het best te bekijken op 13 augustus

De vallende sterren zijn het beste te bekijken op 13 augustus rond vier uur 's nachts, waarbij Den Haag wordt gekenmerkt als een plek waar de meteorenzwerm het best te bekijken zou zijn. Toch zijn er gelukkig ook nog andere opties mocht het weer helaas niet mee zitten. Elke dag verwijderd van het hoogtepunt zijn er 40% minder vallende sterren te zien.

Om een goed overzicht te maken wanneer je het beste de 'vallende sterren' kan bekijken heeft 'Hemel waarnemen' onderstaande tabel gepresenteerd. Hier kan je zien hoeveel meteoren er per uur waarneembaar zijn en wanneer je dus het beste kan fotograferen.

Vallende sterren fotograferen: wees goed voorbereid

Om goed vallende sterren te fotograferen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Denk niet alleen aan je apparatuur, maar zorg ervoor dat je ook goed warm kan worden 's nachts. Hoewel Den Haag als de meest optimale locatie voor het zien van de vallende sterren is gekenmerkt, is het wellicht niet optimaal om in de stad te fotograferen. Immers heb je dan veel last van lichtvervuiling die ervoor zorgen dat de sterren niet optimaal zichtbaar zijn. Beter is het om bijvoorbeeld het strand buiten Scheveningen te bezoeken, zodat je zeker weet dat het zo donker mogelijk is.

Bij sterrenfotografie werk je met lange sluitertijden en daarom is elke beweging die je maakt dodelijk, omdat je dan te maken krijgt met bewegingsonscherpte. Het is dus verstandig gebruik te maken van een afstandsbediening. Een handige optie is bijvoorbeeld de JJC draadloze afstandsbediening voor Nikon. Hiermee kan je onbezorgd draadloos fotograferen zodat je niet te maken krijgt met bewegingsonscherpte.

Wil je meer lezen over astrofotografie en hoe je hier beter in kan worden? Bekijk dan ook dit artikel om te bekijken hoe je kan fotograferen en zo min mogelijk ruis op je foto's kan krijgen.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke