Uitleg bij de foto: Paula Dzikowska

Uitleg bij de foto: Paula Dzikowska

Redactie 1202
Een mooie foto kan in zwart-wit er nog beter uitzien dan in kleur. Hiervoor heb je wel een goede foto nodig. Paula Dzikowska vertelt over haar foto die ze heeft gemaakt in Zaandam, die in eerste instantie niet bruikbaar was, maar in zwart-wit een prachtig resultaat opleverde.

Foto © Paula Dzikowska
Foto © Paula Dzikowska

Camera: Nikon D3100
Objectief: 18-55mm f/3.5-5.6 AF-S DX VR Nikkor
Diafragma: f/7.1
Sluitertijd: 1/1600
ISO: 100
Brandpunt: 18.0 mm

Paula Dizkowska

'Ongeveer een jaar geleden ben ik met fotografie begonnen als mijn nieuwe hobby. Met fotografie kan ik mijn twee grote passies combineren, namelijk: reizen en nieuwe omgevingen ontdekken! Elke dag probeer ik foto's te maken, maar soms is het moeilijk de juiste omgeving te vinden. Dit keer bijvoorbeeld, tijdens het winkelen in Zaandam. Ik wilde de fantastische architectuur en kleuren van dit bekende gebouw vastleggen, alhoewel het weer condities niet goed waren. Het was heel koud en er stond veel wind. Het was het midden van de dag; de zon net achter het gebouw en het was moeilijk de juiste plek te vinden zonder de lucht te overbelichten en het gebouw te onderbelichten. Ik besloot de belichtingswaarde (EV) van -2/3 te gebruiken voor de onderbelichting van de lucht welke heel licht was. Helaas werd hierdoor het gebouw donkerder. Het resultaat was niet fantastisch, maar in zwart-wit sprong het er alsnog uit. Ik heb de schaduwen verminderd en de foto omgezet naar zwart-wit, om zo een betere impact te krijgen. Ook heb ik de foto scherper en helderder gemaakt.'

Tips van Paula:

 • Geef niet op, blijf proberen en experimenteer! Van vallen en opstaan leer je het meest.
   
 • Wees creatief; door creatief te blijven raak je niet in een sleur en blijf je constant nieuwe dingen ontdekken.
   
 • Speel met het licht. Licht heeft veel invloed op je foto's, maar het ontbrekken van licht ook.
   
 • Oefen alsmaar nieuwe technieken. Door nieuwe technieken te leren verbreed je je kennis en ga je dingen anders aanpakken.
   
afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie