Uitleg bij de foto: Jozef de Fraine

Uitleg bij de foto: Jozef de Fraine

Redactie digifoto Starter 2167

Een spannende foto vol met expressie, actie en een strakke compositie: dat is de foto van Jozef de Fraine. Afgelopen week is de foto van Jozef uitgekozen tot de foto van de week en is hij dus weekwinnaar geworden. Dat vraagt natuurlijk om uitleg in de rubriek: Uitleg bij de Foto.

Foto © Jozef de Fraine 

Camera: Canon EOS 7D
Brandpuntafstand: 300mm
Diafragma: f/7.1
Sluitertijd: 1/800
ISO: 400

Jozef de Fraine

'Deze foto heb ik vorig jaar gemaakt tijdens het WK sledehonden in Zwitserland, in de provincie Kandersteg. Ik ga samen met drie andere vrienden namelijk elk jaar naar het WK sledehonden. Zo vertrek ik binnenkort naar Oostenrijk om daar het WK te fotograferen. Deze sport is enorm spectaculair om te zien en uiteraard om te fotograferen vanwege de actie, expressie - vooral dan van de honden - en de sfeer die er om heen hangt. Je moet best wel zon hebben om goede resultaten te hebben anders zijn de foto’s te grauw, grijs. Het mag ook niet sneeuwen want anders krijg je door de telewerking een slecht resultaat. Als het sneeuwt, dan kun je beter met een groothoeklens fotograferen en een laag standpunt gebruiken. Wanneer de zon schijnt krijg je goede reflecties waardoor alles goed uitgelicht is. Ook de achtergrond is belangrijk; het mag niet storend zijn en het beste is om op grote afstand te fotograferen, om  je achtergrond ook onscherp over te laten komen. Je kunt een hoge diafragmawaarde (laag f-getal) selecteren, maar je moet er ook op letten dat de honden - en liefst de man erachter ook - scherp zijn. Van voor naar achter is dit wel een grote afstand. Het is dus wat zoeken naar de juiste diafragmawaarde om toch alles scherp te hebben, terwijl de achtergrond zacht en onscherp blijft. Soms is het niet mogelijk en dan is het beter dat de persoon tamelijk onscherp is en de voorgrond net niet.'

Tips van Jozef:

  • Zorg dat je onderwerpen goed scherp in beeld staan.
     
  • Selecteer de juiste diafragmawaarde, oefen hier mee.
     
  • Kun je niet alles scherp in beeld krijgen, ga dan voor het belangrijkste onderwerp.
     
  • Een zachte achtergrond zorgt voor minder afleiding en oogt beter.
Meer over Jozef vind je op zijn blog en in zijn lezersgallery.

Prijs Weekwinnaar

Jozef wint als weekwinnaar de een na laaste accu voor zijn fotocamera, mede mogelijk gemaakt door Saake Shop! V.a 6 februari hebben we weer een nieuwe weekprijs!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie