Uitgelicht: nieuwe gear en gadgets. o.a. Canon EOS R8, SIGMA, Samyang en Tamron objectieven

Christel  de Wolff 778

De fotografiewereld staat niet stil. Nieuwe releases gemist? Geen probleem, we zetten nog een paar mooie toevoegingen voor je op een rijtje.

Samyang AF 75mm F1.8 X

Samyang introduceert de nieuwe Samyang AF 75mm F1.8 X voor Fujifilm X-Mount camera’s.

Dit nieuwe Samyang autofocus tele-objectief is met zijn 257 gram verrassend licht van gewicht en past daardoor perfect bij de compacte Fujifilm APS-C X-mount camera's. De AF 75mm F1.8 X is tot wel twee maal lichter dan vergelijkbare objectieven van dit moment. Het is perfect voor fotografie, maar ook geschikt voor het maken van video-opnamen. Door het lichte gewicht is het bijvoorbeeld zeer goed te gebruiken op een gimbal. De Samyang AF 75mm F1.8 X heeft een brandpuntsafstand van 112,5 mm, rekening houdend met de 1.5x cropfactor van APS-C, is daardoor perfect voor portret-, straat- en natuurfotografie.

Deze compacte prime biedt uitstekende prestaties dankzij de 50 jaar ervaring die Samyang als bedrijf heeft op het gebied van het ontwerpen van objectieven. De twee HR (High Refractive) en drie ED (Extra-Low Dispersion) glaselementen van deze nieuwe AF 75mm F1.8 X zorgen voor een verbluffend contrast en hoge resolutie over alle gedeeltes van het beeld. Dit objectief bevat trouwens geen enkel asferisch lenselement, waardoor het een zacht en verfijnd bokeh-effect creëert. Zoals gezegd is de Samyang AF 75mm F1.8 X ook zeer geschikt voor het maken van video-opnamen, dankzij het stille en snelle autofocussysteem en de nieuwe ‘Preset Aperture Control’ functie op de ‘Custom Switch - Mode 2’. Hiermee kunnen gebruikers van Fujifilm camera's de scherptediepte soepel regelen zonder geluid of trillingen in de (video)opname. 

De Samyang AF 75mm F1.8 X valt onder alle (weer)omstandigheden te gebruiken is door speciale afdichtingen op maar liefst vijf punten op de behuizing. Dit voorkomt schade of verontreiniging door het binnendringen van stof, regen of sneeuw.

De SAMYANG AF 75mm F1.8 X voor de Fujifilm X-Mount is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van € 499,99.

Info: samyangbenelux.com

Tamron 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD

Tamron kondigt de 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD aan.  Een lichtsterke en compacte ultragroothoekzoom voor FUJIFILM X-mount APS-C camera's. 

Het Tamron 11-20mm F2.8 ultragroothoek zoomobjectief heeft een volle lensopening van F2.8 over het gehele zoombereik. Ondanks het grote diafragma van F2.8 is het objectief zeer klein en voelt het perfect uitgebalanceerd aan op een Fuji APS-C body. Met een zoombereik van 16,5-30 mm, rekening houdend met de 1.5x cropfactor van de Fuji camera’s, is dit een ideaal objectief voor dagelijks gebruik. Bij 11 mm ultragroothoek maakt het objectief trouwens verbluffende opnamen van dichtbij mogelijk, door een minimale scherpstelafstand van slechts 15 centimeter en een afbeeldingsmaatstaf van 1:4. Hierdoor zijn macro-opnamen met een extreem grote beeldhoek mogelijk met tal van creatieve effecten. Zo kan hiermee bijvoorbeeld een bloem close-up én zijn natuurlijke omgeving getoond worden, terwijl een tele macro-opname alleen de bloem toont voor een wazige achtergrond.

De Tamron 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD is voorzien van de unieke en stille Tamron RXD (Rapid eXtra-silent stepping drive) autofocusmotor. Deze is ideaal voor zowel foto's als video, ook in stillere ruimtes. Dit zoomobjectief heeft een vochtbestendige constructie en een duurzame fluorcoating op de frontlens die extra bescherming bieden bij buitenopnamen. Het compacte formaat, het grote F2.8 diafragma, het praktische zoombereik en de uitstekende beeldkwaliteit maken de Tamron 11-20mm zoom voor Fuji X vatting de ideale keuze voor reis-, landschap-, straat- en algemene fotografie.

Info: tamron.nl

SIGMA 50mm F1.4 DG DN | Art 

Sigma heeft de 50mm F1.4 DG DN | Art gelanceerd, een nieuw full frame standaardobjectief dat is uitgerust met een supersnelle autofocus en de hoogst mogelijke optische prestaties levert.

Sigma heeft de 50mm F1.4 DG DN | Art geïntroduceerd, een nieuw fullframe standaardobjectief dat de hoogst mogelijke optische prestaties levert en is uitgerust met een supersnelle autofocus. Dankzij een nieuwe optische constructie is dit nieuwe objectief compacter dan zijn voorganger, met afmetingen van 78,2 mm x 109,5 mm en een filtermaat van 72 mm in plaats van 77 mm. Het gewicht is ook afgenomen tot slechts 670 gram, wat meer dan 200 gram lichter is dan de vorige 50mm F1.4.

De 50mm F1.4 DG DN | Art verschilt zowel in optische constructie als in AF-motor van de bestaande 50mm F1.4 DG HSM | Art. Het optische ontwerp omvat 14 lenselementen in 11 groepen, waaronder drie asferische lenselementen en één SLD-glaselement. Dit onderdrukt effectief verschillende aberraties, zoals astigmatisme en field curvature, die niet softwarematig in de camera kunnen worden gecorrigeerd. Een rond diafragma met 11 lamellen zorgt bovendien voor een fraaie bokeh.

Dankzij de HLA lineaire motor (High-response Linear Actuator), dezelfde als in de recente 60-600mm, heeft de autofocus van de 50mm F1.4 DG DN | Art ongekende snelheid, nauwkeurigheid en stilte. Omdat er slechts één dubbelzijdige asferische lens als focuselement wordt gebruikt, hoeft er bovendien minder glas te worden verplaatst, wat ook de tracking-prestaties verbetert. De dichtstbijzijnde scherpstelafstand is slechts 25 centimeter, ten opzichte van 40cm voor de 50mm F1.4 met HSM-motor.

De nieuwe Sigma 50mm F1.4 DG DN | Art heeft een adviesprijs van € 1069,- en zal binnenkort verkrijgbaar zijn voor L-Mount en Sony E-mount.

Info: sigmabenelux.com

Canon EOS R8

Canon heeft de EOS R8 aangekondigd, de lichtste full frame EOS R-camera tot nu toe. 

De Canon EOS R8 heeft een 24,2 megapixel fullframe CMOS-sensor met een verbeterd dynamisch bereik en is daardoor ideaal voor portret-, evenement- en landschapsfotografie. Met een hoge uitleessnelheid kan de camera continu-opnamen maken met 40 fps en heeft hij een hoge ISO-waarde met weinig ruis tot 102.400. De Dual Pixel CMOS AF II-functie is intelligent en kan onderwerpen detecteren en volgen, inclusief dieren, voertuigen en mensen, met gezichts- en oogdetectie voor een nauwkeurige scherpstelling.

Met een gewicht van slechts 461 gram (incl. geheugenkaart en accu) is de EOS R8 de lichtste fullframe EOS R-camera tot nu toe en heeft het dezelfde afmetingen als de EOS RP. De camera heeft echter extra functies, zoals een hogere resolutie op het aanraakscherm, een verversingssnelheid van maximaal 120 keer per seconde op het zoekerbeeld en ondersteuning voor UHS-II SD-kaarten in de kaartsleuf. De camera is gemakkelijk te bedienen met een handig programmawiel met 12 modi voor foto- en video-opnamen en een speciale schakelaar om te wisselen tussen fotografie en video.

De Canon EOS R8 kan ook 4K 60p video's vastleggen die zijn oversampled van 6K-sensorgegevens, evenals 180 fps Full HD-opnamen voor slow motion video's. Canon Log 3 bij 10-bits YCbCr 4:2:2 H.265 interne opnamen zijn beschikbaar voor een groter dynamisch bereik en hogere flexibiliteit na de productie.

Samen met de EOS R8 werd ook de RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM uitgebracht. Dit is een kleine, lichtgewicht standaardzoomlens met beeldstabilisatie tot 4,5-stops en past op alle camera's uit de EOS R-serie.

De Canon EOS R8 heeft een verkoopprijs van €1819,- en de RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM lens heeft een prijs van €409,-. 

Info: canon.nl

Meer nieuwsberichten over gear en accessoires vind je hier: digifotopro.nl/gear-gadgets
 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel