Uitgelicht: gear en gadgets - o.a. Canon, Nikon, Samyang en Pentax

Redactie digifoto Starter 646

De fotografiewereld staat niet stil. Nieuwe releases gemist? Geen probleem, we zetten nog een paar mooie toevoegingen voor je op een rijtje.

Lees ook: FUJIFILM introduceert FUJINON XF8mmF3.5 R WR

Eerste Nikon Z power zoom:

NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR

Nikon heeft het eerste objectief met power zoom voor de Z-serie geïntroduceerd: het ultragroothoekzoomobjectief NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR. Dankzij het veelzijdige zoombereik is dit objectief perfect voor gebruikers van een DX-camera die een licht zoomobjectief zoeken dat compact genoeg is om mee te vloggen.

Met de power zoom-functie kun je de zoom op afstand bedienen, wat ideaal is voor wie vlogs filmen of een gimbal gebruiken. Gebruikers hoeven het objectief niet aan te raken bij het zoomen en ze kunnen kiezen uit 11 verschillende zoomsnelheden voor meer creatieve vrijheid, van een sfeer creëren met een trage zoom tot snel inzoomen op iemands reactie.

Dit reisvriendelijke objectief weegt slechts 205 gram. De objectiefcilinder wordt niet langer of korter bij het scherpstellen of zoomen, waardoor een optimale balans mogelijk is bij opnamen uit de hand, en je hoeft de gimbal niet bij te stellen na het zoomen. Vibratiereductie in het objectief zorgt voor heldere en scherpe opnamen, of je nu wandelt en praat terwijl je filmt of pant uit de hand. Een kortste scherpstelafstand van slechts 0,19 m levert haarscherpe resultaten wanneer je een onderwerp van dichtbij fotografeert.

De Nikon power zoom NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR is vanaf eind mei verkrijgbaar. Het objectief heeft een adviesprijs van € 429,-.

Info: nikon.nl

Speciaal voor liefhebbers van zwart-wit

PENTAX K-3 Mark III Monochrome

Speciaal voor zwart-wit fanaten: een monochrome digitale SLR camera, met een exclusief ontworpen beeldsensor voor het ultieme in zwart-wit fotografie.

Het ontwerp van het nieuwe model is gebaseerd op de PENTAX K-3 Mark III - het vlaggenschip van PENTAX' APS-C-formaat serie die opmerkelijke beeldprestaties en een groot aantal geavanceerde functies in een compacte, duurzame body integreert - terwijl een nieuwe, monochrome beeldsensor is toegevoegd. De camera is de enige monochroomspecifieke digitale SLR-camera die momenteel op de markt is. De camera legt monochrome beelden met een hoge resolutie vast die rijk zijn aan gradaties, zodat gebruikers die graag al hun zintuigen gebruiken bij het maken van foto's en hun verbeeldingskracht aanwenden, een beeld van de kleurrijke wereld kunnen weergeven in pure zwart-wit beelden. Hoewel er voor de PENTAX K-3 Mark III Monochrome geen productielimiet geldt, zal deze slechts in kleine aantallen tegelijk worden geproduceerd, vanwege de moeilijkheid om de exclusieve onderdelen en componenten op korte termijn te verkrijgen en andere unieke factoren die bij het productieproces een rol spelen. Dit betekent dat de levering aan kopers vertraging kan oplopen. Wij adviseren hen hiervan vooraf kennis te nemen.

De PENTAX K-3 Mark III Monochrome Body is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 2.499,99

Info: pentax.eu

Lees ook: De nieuwe FUJIFILM X-S20

Samyang AF 75mm F1.8 X

Samyang introduceert de nieuwe Samyang AF 75mm F1.8 X voor Fujifilm X-Mount camera’s.

Dit nieuwe Samyang autofocus tele-objectief is met zijn 257 gram verrassend licht van gewicht en past daardoor perfect bij de compacte Fujifilm APS-C X-mount camera's. De AF 75mm F1.8 X is tot wel twee maal lichter dan vergelijkbare objectieven van dit moment. Het is perfect voor fotografie, maar ook geschikt voor het maken van video-opnamen. Door het lichte gewicht is het bijvoorbeeld zeer goed te gebruiken op een gimbal. De Samyang AF 75mm F1.8 X heeft een brandpuntsafstand van 112,5 mm, rekening houdend met de 1.5x cropfactor van APS-C, is daardoor perfect voor portret-, straat- en natuurfotografie.

Deze compacte prime biedt uitstekende prestaties dankzij de 50 jaar ervaring die Samyang als bedrijf heeft op het gebied van het ontwerpen van objectieven. De twee HR (High Refractive) en drie ED (Extra-Low Dispersion) glaselementen van deze nieuwe AF 75mm F1.8 X zorgen voor een verbluffend contrast en hoge resolutie over alle gedeeltes van het beeld. Dit objectief bevat trouwens geen enkel asferisch lenselement, waardoor het een zacht en verfijnd bokeh-effect creëert. Zoals gezegd is de Samyang AF 75mm F1.8 X ook zeer geschikt voor het maken van video-opnamen, dankzij het stille en snelle autofocussysteem en de nieuwe ‘Preset Aperture Control’ functie op de ‘Custom Switch - Mode 2’. Hiermee kunnen gebruikers van Fujifilm camera's de scherptediepte soepel regelen zonder geluid of trillingen in de (video)opname. 

De Samyang AF 75mm F1.8 X valt onder alle (weer)omstandigheden te gebruiken is door speciale afdichtingen op maar liefst vijf punten op de behuizing. Dit voorkomt schade of verontreiniging door het binnendringen van stof, regen of sneeuw.

De SAMYANG AF 75mm F1.8 X voor de Fujifilm X-Mount is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van € 499,99.\

Info: samyangbenelux.com

Maak kennis met een lichtsterk zoomobjectief in compact jasje

Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM

Met een compact ontwerp en een gewicht van 2,59 kg is de RF 100-300mm F2.8L IS USM de lichtste zoomlens in deze klasse. De compacte afmetingen en hoge prestaties zijn mogelijk dankzij de RF-vatting in het centrum van de EOS R-technologie. Dankzij deze innovatieve vatting kan de lens over het gehele zoombereik een constant diafragma van f/2.8 aanhouden en tegelijkertijd een razendsnelle en nauwkeurige AF en tracking garanderen. De lens is compatibel met het assortiment Canon RF-extenders. Daarnaast is het ook de eerste supertele RF-lens met bedieningsring en een nieuwe, aanpasbare L.FN-knop binnen handbereik.

Het grote en constante diafragma van f/2.8 is ideaal voor opnamen bij weinig omgevingslicht. De cirkelvormige lensopening met 9 lamellen zorgt daarnaast ook voor prachtige bokeh-kenmerken. De standaard 5,5-stops stabilisatie neemt toe tot 6-stops wanneer de lens wordt gebruikt in combinatie met de in-body beeldstabilisatie. Deze stabilisatie is mogelijk dankzij de snelle RF-communicatie en komt bovenop de mogelijkheid om bij minder licht en langere sluitertijden te fotograferen. Het systeem kan zelfs detecteren wanneer een statief wordt gebruikt, waarna de IS automatisch wordt uitgeschakeld.

De RF 100-300mm F2.8L IS USM is Canon’s eerste supertele-zoomlens met een Dual Nano USM-motor. Omdat twee scherpstelgroepen afzonderlijk worden aangestuurd, zorgt dit voor een snelle scherpstelling en daarmee voor de hoogste beeldkwaliteit over het gehele zoombereik. De lens is voorzien van stof- en weerbestendige afdichtingen om weerstand te bieden tegen slechte weersomstandigheden en zware werkomgevingen, en heeft fluorcoatings om het buitenste element gemakkelijk te kunnen reinigen. 

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM is vanaf mei beschikbaar voor een adviesprijs van € 12.199,00. 

Info: canon.nl

SIGMA 50mm F1.4 DG DN | Art 

Sigma heeft de 50mm F1.4 DG DN | Art gelanceerd, een nieuw full frame standaardobjectief dat is uitgerust met een supersnelle autofocus en de hoogst mogelijke optische prestaties levert.

Sigma heeft de 50mm F1.4 DG DN | Art geïntroduceerd, een nieuw fullframe standaardobjectief dat de hoogst mogelijke optische prestaties levert en is uitgerust met een supersnelle autofocus. Dankzij een nieuwe optische constructie is dit nieuwe objectief compacter dan zijn voorganger, met afmetingen van 78,2 mm x 109,5 mm en een filtermaat van 72 mm in plaats van 77 mm. Het gewicht is ook afgenomen tot slechts 670 gram, wat meer dan 200 gram lichter is dan de vorige 50mm F1.4.

De 50mm F1.4 DG DN | Art verschilt zowel in optische constructie als in AF-motor van de bestaande 50mm F1.4 DG HSM | Art. Het optische ontwerp omvat 14 lenselementen in 11 groepen, waaronder drie asferische lenselementen en één SLD-glaselement. Dit onderdrukt effectief verschillende aberraties, zoals astigmatisme en field curvature, die niet softwarematig in de camera kunnen worden gecorrigeerd. Een rond diafragma met 11 lamellen zorgt bovendien voor een fraaie bokeh.

Dankzij de HLA lineaire motor (High-response Linear Actuator), dezelfde als in de recente 60-600mm, heeft de autofocus van de 50mm F1.4 DG DN | Art ongekende snelheid, nauwkeurigheid en stilte. Omdat er slechts één dubbelzijdige asferische lens als focuselement wordt gebruikt, hoeft er bovendien minder glas te worden verplaatst, wat ook de tracking-prestaties verbetert. De dichtstbijzijnde scherpstelafstand is slechts 25 centimeter, ten opzichte van 40cm voor de 50mm F1.4 met HSM-motor.

De nieuwe Sigma 50mm F1.4 DG DN | Art heeft een adviesprijs van € 1069,- en zal binnenkort verkrijgbaar zijn voor L-Mount en Sony E-mount.

Info: sigmabenelux.com

Meer nieuwsberichten over gear en accessoires vind je hier: digifotopro.nl/gear-gadgets
 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie