Don't fight the sun

Tutorial zomers portret

Redactie digifoto Starter 1307

De zon laat zich vaker (en langer) zien in de zomer. Een perfect seizoen voor portretshoots! Vind je dit ook leuk maar heb je af en toe nog moeite met fotograferen in fel zonlicht? Wij geven je wat tips voor en zomers portret!

Fotografie draait boven alles om licht. Je kunt nog met de duurste camera of 's werelds beste objectief schieten; als er geen goed licht op je locatie aanwezig is zal er geen perfect beeld ontstaan. Mooi natuurlijk licht is het beste wat een fotograaf kan overkomen, en bijna iedereen kent het gevoel van euforie wanneer een scene voor je ogen perfect verlicht wordt. Nu is het mogelijk om met flitsers en lampen een beeld te beïnvloeden qua licht opstelling, maar natuurlijk licht is vaak het fijnst om mee te werken. En een grote hulp daarin is de zon. Je hebt misschien al wel eens een portret geschoten bij opkomende of ondergaande zon; alles wordt vrij zacht en kleuren worden mooi en warm. Een goede setting om creatieve beelden mee te maken. Maar voor een echt zonnig en zomers portret moeten we aan het einde van de middag gaan schieten. En dan komt er toch nog aardig wat bij kijken, want fotograferen in de middagzon is niet makkelijk.

Zoek schaduw

Het grootste probleem met direct zonlicht overdag is dat het recht boven je hoofd staat. Houd in het donker maar eens een lamp boven je hoofd en kijk wat er gebeurt; je zult verschrikkelijk veel donkere schaduwen krijgen. Dit gebeurt buiten in bijvoorbeeld een park of grasveld ook. Alles lijkt licht en zonnig, tot je een foto van iemand schiet en merkt dat het hele gezicht vol zit met harde donkere vlekken. We willen dit zachter en meer diffuus maken, maar hoe? Het antwoord is schaduw. Dit kan je natuurlijk op meerdere manieren opzoeken, maar in deze tutorial voor een zomers portret hebben we gekozen voor een plek onder park of grasveld ook. Alles lijkt licht en zonnig, tot je een foto van iemand schiet en merkt dat het hele gezicht vol zit met harde donkere vlekken. We willen dit zachter en meer diffuus maken, maar hoe? Het antwoord is schaduw. Dit kan je natuurlijk op meerdere manieren opzoeken, maar in deze tutorial hebben we gekozen voor een plek onder de bomen, zodat de zon gefilterd wordt door de bladeren en takken. Veel mensen zullen zeggen: 'maar het is zo'n mooi weer, je wilt toch iemand in de zon fotograferen?' Foto's zullen echter veel zonniger en warmer ogen wanneer je je model enigszins bedekt tegen de felle stralen van de zon. Zoals je kan zien is het zeker mogelijk om mooie huidtonen te krijgen in de middag. Je zult alleen even een mooi plekje op moeten zoeken. Gelukkig is schaduw overal te vinden of zelf te maken met behulp van een parasol, een doek of een zonnehoed. Omdat het licht 'afgebroken' wordt door de takken, bladeren en al het andere groen dat bij planten te vinden is zal het diffuus en dus zachter op een gezicht te zien zijn. Zorg dat je het licht meet op het gezicht en ga daar één of twee boven zitten. Als voorbeeld: als je 1/500e meet voor een 'juiste' belichting voor het gezicht, probeer dan eens 1/320e. Je modellen zullen stralen in jouw zomers portret.

Wees niet bang voor de zon

Een andere optie voor een mooi zomers portret is voor sommigen wat omstreden; we gaan namelijk tegen de zon in schieten. 'Maar dat doe je toch nooit? Wil je niet met de zon mee schieten?' Nee, en wel om twee redenen; het levert allereerst een interessanter en minder plat beeld op, plus het geeft je modellen een natuurlijke backlight en een zomerse tint. Dit is een perfect voorbeeld van een 'backlit portrait'. Een portret als dit kan je schieten wanneer de zon al iets gezakt is, dus tegen het einde van de middag. Het doel is om de zon achter het hoofd of lichaam van je model te krijgen. De zon kan ook net achter een muur of boom zitten, zolang al het licht maar achter je model zit. We maken het beeld door iets te overbelichten, en later in Lightroom of Photoshop de donkere tonen omlaag te halen waardoor het contrast terug komt dat ongetwijfeld wat verloren zal raken wanneer je tegen de zon in schiet. Oefening baart kunst en we raden je zeker aan om deze stijl van schieten een keer te proberen op je volgende dagje uit.

Extra tip voor een zomers portret

Een extra tip voor als je tegen de zon in schiet; houd je vingers eens in beeld! Dit klinkt vast raar, maar soms kan het helpen om je wijsvinger te gebruiken om het licht iets tegen te houden en zo vlekken van de zon tegen te houden, en een iets meer contrastrijk beeld te krijgen. Je vinger zal onscherp zijn en is bijna niet te zien. Dit werkt het beste wanneer er fel licht bovenin je foto zit. Als je wil kan je de foto na het schieten iets croppen zodat er niets meer in het beeld te zien is dat er niet hoort. Aan de andere kant geeft het de illusie van een 'light leak' dus is het misschien wel je ding!

Deze Tutorial Zomers Portret werd door Siem van Woerkom geschreven en gepubliceerd in digifoto Starter 2.2019. Deze zomereditie staat bomvol interessante tips en achtergrondverhalen en inspirerende interviews. Bestel deze en andere edities digifoto Starter gemakkelijk in onze webshop

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie