Trends in trouwfotografie

Christel  de Wolff 960

Er zijn verschillende trends en thema's die momenteel populair zijn in de trouwfotografie. Hier zijn enkele van de meest opvallende trends in trouwfotografie.

Documentaire stijl trouwfotografie

Steeds meer koppels kiezen voor een documentaire stijl in plaats van geposeerde foto's. Fotografen leggen het huwelijk vast zoals het gebeurt, zonder te veel te regisseren. Vaak wordt gekozen voor zwart-wit en veel contrast, om de documentaire stijl te benadrukken.

Lees ook: Review: Nikkor Z 85mm f/1.2 - Superieur bokeh-kanon

Trouwfotografie in cinematische stijl

Een filmische stijl wordt steeds populairder, waarbij de fotografie wordt bewerkt om eruit te zien als een film. Vaak worden er plugins gebruikt die herkenbare films of series nabootsen. Deze manier van fotograferen is mogelijk niet zo tijdloos als veel koppels nu denken, als fotograaf doe je er goed aan om altijd in gesprek te gaan over de wensen van het bruidspaar. 

Natuurlijke beelden

Er is een trend naar het gebruik van natuurlijk licht en het laten zien van ‘onbewerkte’ beelden. Hierbij is het een misverstand dat de beelden echt onbewerkt zouden zijn. Veel trouwfotografen lopen al hun foto’s tenminste even na op fouten en voeren kleine bewerkingen uit. Het eindresultaat ziet er in deze stijl echter uit alsof het niet bewerkt is, omdat de beelden natuurlijke kleuren en contrasten bevatten. 

Bruidsfotografie met rustieke en bohemian thema's

Met de komst van Instagram, Pinterest en andere social media apps zijn veel stellen geïnspireerd geraakt door een rustieke of bohemian aankleding van hun bruiloft. Deze trend vertaalt zich vaak in een (buiten)locatie zoals een strandtent, wijngaard of park, outfits en decoraties. De fotografie weerspiegelt vaak deze stijl, met natuurlijke achtergronden en zachtere kleuren. Ook is er veel aandacht voor details en wordt er vaak een dromerig bokeh toegevoegd of lichte vignettering. 

Dronefotografie bij bruiloften

Met de komst van handzame drones voor consumenten is het voor fotografen ook aantrekkelijker geworden om vanuit de hoogte te fotograferen. En ook bij evenementen zoals bruiloften voegt een overzichtsfoto veel toe. Drones laten zien wat op de grond niet zichtbaar is en geeft een fotoserie een extra dimensie. 

Letten op duurzaamheid bij trouwfotografie

Niet zozeer een fotografiestijl, maar toch het benoemen waard is dat duurzaamheid voor veel mensen een steeds belangrijker thema is. Steeds meer bruidsparen geven de voorkeuren aan het gebruiken van duurzame materialen op hun bruiloft. Dit kan zich manifesteren in het gebruik van karton in plaats van plastic of gerecyclede materialen. Ook als fotograaf kun je inspelen op deze trend door bijvoorbeeld duurzame materialen voor fotoalbums en prints aan te bieden.

Alles over trouwfotografie in DIGIFOTO Pro 2.2023

Trouwfotografie, of bruidsfotografie, is een groeiend genre waar steeds meer fotografen zich in specialiseren. En hoe leuk het ook is om op de mooiste dag in iemands leven aanwezig te zijn, trouwfotografie is geen makkelijk genre. In deze editie spreken we met awardwinnend trouwfotograaf Daan Fortuin over de uitdagingen van het genre.

Onze kersverse ambassadeur Daniel Vinke doet een boekje open over zijn ervaringen in het mooie genre. Hij vertelt over wat hem het meest aanspreekt en hoe hij ooit begon met bruidsfotografie. Een tipje van de sluier: veel fotograferen realiseren zich dat ze van hun eigen bruiloft amper foto’s hebben en zien het als hun taak om anderen niet dezelfde fout te laten maken! 

Als afsluiter van dit thema bespreken we veelvoorkomende ondernemersvragen aan het hand van bruidsfotografie als thema. Want, wat is een gezond uurtarief en hoe zorg je ervoor dat je klant snapt dat fotografie niet gratis is? 

Lees ook: Nu verkrijgbaar: DIGIFOTO Pro 2.2023 - Bruidsfotografie en urbex

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel