Tips voor maanfotografie

Bibi Williamson 1597

Een poosje terug was er een supermaan te zien. En dat heeft zeker heel wat mooie foto’s opgeleverd. Een maanfoto maken kan best lastig zijn, vooral om de juiste instellingen te hebben. Hier lees je hoe jij jouw maanfotografie kunt verbeteren!

Bij maanfotografie bepaal je de belichting zelf

Helaas is je camera geen beste vrienden met het licht van de maan. Daarom kun je beter de instellingen niet aan je camera overlaten. Omdat de maan een felle witte bal aan een pikzwarte hemel is zal je hele onduidelijke foto’s krijgen. Je camera zal namelijk automatisch een gemiddelde belichting geven op basis van de maan en de lucht. Je zal dus zelf de belichting moeten bepalen. Het is slim om je iso-gevoeligheid op de laagste stand te zetten (ISO-waarde 100 of 200). Zo krijg je de beste ruisvrije foto’s. Ook is het goed om te weten dat je, in tegenstelling tot andere fotografiesessies in de nacht, geen superlange sluitertijden hoeft in te stellen. Dit komt omdat de maan zoveel licht geeft. Als je (hele) lange sluitertijden aanhoudt, zal de maan bewogen op de foto komen, omdat de sterrenhemel langzaamaan ons voorbij glijdt (ofwel, de aarde draait). Verder zal het diafragma voor de scherptediepte geen effect hebben op deze afstanden. Hiervoor kun je een diafragma gebruiken van f/8.0. Het is namelijk slim je diafragma iets dicht te knijpen. Elk objectief is namelijk scherper op iets dichtgeknepen diafragmawaarden dan volledig open.

Maak gebruik van een teleobjectief en statief

Voor het maken van een goede maanfoto is een goed teleobjectief erg handig. Het objectief moet dan wel voldoende beeldkwaliteit bieden om zo de details op je sensor te projecteren. Vaak zijn deze aan de prijzige kant, vandaar dat je deze ook kunt huren. Maar als je dit nog niet in je budget hebt zitten en je beschikt over een 200mm objectief dan kun je gebruik maken van extenders.

Een stevig statief

Naast een teleobjectief is een stevig statief ook erg handig. Als je namelijk werkt met een zo groot mogelijke brandpuntafstand, zal elke trilling worden uitvergroot. Een handige tip is om je cameratas aan het statief te hangen. Een goed statief heeft hier vaak een haak voor tussen de drie poten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om twee statieven te gebruiken. De een plaats je onder het objectief en de ander onder je camera. Je zal bij deze optie minder flexibel kunnen omgaan met de compositie van je foto maar het voorkomt wel de trillingen, wat de scherpte van je foto bevordert.

De omgeving van de maan

Om je maanfotografie nog interessanter te maken, is het een goede tip om ook de omgeving vast te leggen. Omdat de maan natuurlijk geen gekke kunstjes doet kan je onderwerp snel saai worden. Daarom is het een goede afwisseling om ook de omgeving rondom de maan te fotograferen. Op internet zie je vaak mooie bossen met een grote maan als onderwerp. Vaak is de maan op deze foto’s veel groter dan dat hij was op de echte foto. Hier speelt de nabewerking dus een grote rol. Je zou er dus voor kunnen kiezen om twee aparte foto’s te maken en deze te combineren. Het eindresultaat is dus niet zo realistisch, maar wel erg mooi.

Geen volle maan

Hoewel jij misschien meteen denkt aan foto’s van de volle maan, is het voor fotografie juist niet goed bruikbaar. De maan is namelijk vaak mooier te fotograferen wanneer deze niet helemaal vol is. Bij een volle maan staat het zonlicht er recht op. Hierdoor zullen er geen schaduwen zichtbaar zijn en lijkt de maan plat. Als de maan niet helemaal vol is zijn de details van de maan beter zichtbaar. Ook dankzij de schaduwen zal de ronding van de maan duidelijker zichtbaar zijn en dat merk je zeker in je eindresultaat.

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt of heb je nog mooie foto’s kunnen maken van de supermaan, vergeet dan niet je prachtige foto’s te delen in de gallery!