Tips voor het fotograferen van je hond

Redactie digifoto Starter 2643
Voor dierenfotografie hoef je niet altijd ver van huis te gaan. Die vrolijke viervoeter in je eigen huis kan je natuurlijk ook omtoveren tot model. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Foto’s van honden zijn een genot om naar te kijken. Maar je hond mooi op de foto krijgen is vaak nog een hele uitdaging. Er zijn veel factoren waar je bij hondenfotografie op moet letten. Behalve een mooie plek, het liefst waar de hond zelf ook graag is, en het hebben van een leuke hond, spelen er meer factoren een belangrijke rol.  

Timing en aandacht

Bij het fotograferen van honden is timing ontzettend belangrijk. Je hond is natuurlijk niet zo geduldig en afwachtend als mensen en zijn vaak binnen één seconde met iets heel anders bezig aan de andere kant van de kamer. Houd je camera dus te allen tijde paraat om het perfecte moment niet te hoeven missen. Daarnaast kan je tegen een hond ook niet zeggen wat ze moeten doen of waar ze moeten kijken. Hiervoor zijn speeltjes of koekjes de perfecte oplossing. Het is ook fijn om iemand te hebben die je kan helpen met bijvoorbeeld de hond even afleiden.

Foto door Zander Proost

Sluitertijd

Voor het fotograferen van je drukke viervoeter is het vaak moeilijk op je hond scherp te krijgen. Je wil een bevroren beeld hebben van je hond en natuurlijk moet deze haarscherp zijn. Dit effect bereik je met een snelle sluitertijd. Kies een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/1600s of sneller. 

Foto door Judith Ideler

Focus en diafragma

Op een foto van je hond, wil je dat alle aandacht naar je trouwe viervoeter gaat en niet naar de omgeving of andere dingen op de achtergrond. Zorg dus voor een neutrale en rustige achtergrond. Bij hondenfotografie wordt er vaak scherp gesteld op de hond en is de achtergrond wazig, dit noem je bokeh. Dit effect is te bereiken met een lichtsterk objectief, bijvoorbeeld eentje waarbij je het diafragma op f/2.8 of groter (kleiner f/-getal) kunt instellen. 

Foto door  Angela Kamper

Oogcontact

Vaak is een van de belangrijkste aandachtspunten voor een foto de ogen van je onderwerp. Dit geldt natuurlijk ook bij hondenfotografie. Hiervoor kan je recht voor de hond gaan zitten en hem je camera in laten kijken, maar dat is niet altijd nodig. Ook als een hond opzij kijkt zijn de ogen een belangrijk punt in je foto. Probeer dus op ooghoogte te blijven van je hond.  

Je hond op de foto krijgen kost behoorlijk wat tijd en energie, voor zowel jou als de hond. Vergeet daarom dus ook niet om af en toe je hond en jezelf even een rust momentje te geven. Maar vergeet vooral niet om het ook leuk te hebben met je hond en hem af en toe een beloning te geven. 

Wil je meer weten over dierenfotografie, maar zijn honden niet je dingen en katten wel, lees dan dit artikel over kattenfotografie

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie