Macrofotografie

Tips voor goede macrofoto's

Tieme Snijders 1353
Wat is macrofotografie eigenlijk precies? Macrofotografie is het van dichtbij fotograferen van kleine objecten. Het is een mooie manier om details vast te leggen. Of het nou een insect is of een juweel of een bloem. Je staat ervan versteld wat je met macrofotografie kan bereiken. Hier geven wij wat tips voor macrofotografie.

Focus op het focussen

Het kan wat oefening vergen om met een macrolens te focussen. Probeer het manueel te doen terwijl je door de viewfinder kijkt. Op deze manier heb je een goed overzicht op je beeld.

Macrolens? Niet nodig!

Heb je weleens aan extensiontubes gedacht? Ze zijn een stuk goedkoper dan macrolenzen.
Sommige extensiontubes hebben geen contactpunten, je bent dan verplicht handmatig te focussen. Maar oefening baart kunst!

Controleer het licht

Heb controle over het licht. Overdag fotograferen bij een felle zon en weinig wolken kan een hele uitdaging zijn. Probeer vroeg in de ochtend of laat in de middag te fotograferen, als ze zon wat lager aan de hemel staat. Misschien heb je dan wel weer een flits nodig, je in-built flits op je camera voldoet misschien niet. Overweeg eventueel een ring-flitser of opzetflitser aan te schaffen.

En als laatst

En als laatste: oefen! Duik niet meteen de wereld van de inieminie insecten. Dat levert misschien frustratie op, omdat het niet direct wil lukken. Probeer eerst objecten te fotograferen die niet bewegen.

Heb jij ook een hele mooie macrofoto, net alsĀ Diana Mieras? Wij zijn daar erg benieuw naar! Upload hem naar onze lezersgallery. Leg ook uit hoe je hem gemaakt hebt: met extensiontubes of met een macrolens, welke instellingen heb je gebruikt?