Tips en tricks voor het maken van foto's van eten

7 tips voor food fotografie

Redactie digifoto Starter 4567

Het wordt een steeds grotere trend: food fotografie, kijk naar het vele content met smakelijk eten op Instagram en TikTok en het water loopt je in de mond. Het fotograferen van voedsel kan iedereen, maar hoe krijg je het gerecht nou het allerbeste op de foto? Hier een aantal tips en tricks.

Eten overbelichten

Het is essentieel voor food fotografie om het eten er vers uit te laten zien. Dit kan je doen door een lichte ondergrond maar ook door het overbelichten van het eten. Hierdoor oogt het eten nog frisser en schoner.

Verschillende ondergronden

Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden tijdens food fotografie is het kiezen van een ondergrond. Dit betekent dat je moet bedenken of je het eten op een bord neerlegt, een placemat of gewoon op de eettafel. Bij food fotografie draait het vooral om de kunst hoe je het eten er fris uit laat zien. Een witte ondergrond zorgt er vaak voor dat de kleuren van het voedsel beter uitkomen en een frisse uitstraling hebben.

Gebruik geen flits

Het gebruiken van je flits is een ‘no go’ als het op food fotografie aankomt. Foto’s maken van eten in combinatie met het gebruik van een flits zorgt namelijk dat de diepte uit je foto verdwijnt. Toch is het bij food fotografie voldoende licht erg belangrijk. Om toch wat meer licht te creëren in de foto zou je daglicht kunnen gebruiken of een fotolamp kunnen kopen.

Garnering

Ondanks dat minimalisme voor rust in de foto zorgt, zorgt garnering voor net wat extra speling. Vaak wordt bij food fotografie de ingrediënten van het gerecht nog eens apart naast het gerecht gelegd. Denk hierbij aan mozzarella, tomaten en basilicum naast een voorbereide pizza. Ook kan je bestek gebruiken om meer speling toe te voegen. Bij food fotografie heb je veel vrijheid om te spelen met de vormen van het eten. 

Benodigde apparatuur

Je gaat bij food fotografie veel foto’s maken van dichtbij om details goed vast te leggen. Het is handig om een statief te hebben zodat je ondertussen dat je foto’s aan het maken bent ook nog wat kleine details van het gerecht kan bijwerken of de achtergrond kan aanpassen zonder de camera van zijn plek te brengen. Bij food fotografie ga je het eten vooral van dichtbij gaan fotograferen. Hiervoor is het gebruik van een macro-lens erg handig. Dit is echter niet noodzakelijk. Om scherptediepte te creëren in de foto is een langere sluitertijd ook erg handig.

Lees ook over welke camera instellingen je als beginnende fotograaf niet moet gebruiken.

Snijden

Je kan er voor kiezen om het voedsel dat je gaat fotograferen al te snijden. Een groot stuk vlees is lekker om te zien, maar een stuk afgesneden vlees waardoor je de rode, sappige binnenkant kan zien zorgt al voor meer zin om het stuk vlees te eten. Bij food fotografie is het immers ook de bedoeling om de kijker van de foto’s zin te laten krijgen in het vastgelegde eten.

Verschillende hoeken

Bij food fotografie is het gebruiken van een bepaalde hoek geheel afhankelijk van wat voor eten je gaat fotograferen. Bij een gerecht met meerdere lagen kan je bijvoorbeeld van voren fotograferen zodat er meer diepte te zien is in de foto. Bij deze tip geldt: blijven uitproberen tot je de perfecte hoek hebt gevonden. De perfecte hoek verschilt namelijk per gerecht.

Mocht je meer willen weten over het maken van mooie foto’s. Lees dan ook ons artikel met 7 tips om de mooiste foto’s te maken.

Het maken van foto’s van gerechten is niet altijd even simpel als het lijkt als je de versheid en frisheid wilt laten overkomen. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de food fotografie. Het gebruiken van bovenstaande tips & trucks zullen je een heel eind helpen met food fotografie.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie