3 tips voor landschapslocaties

Tips: vinden van locatie voor landschapsfotografie

Aimée van Vuuren 718
Het maken van mooie, creatieve landschapsfoto’s gaat vaak samen met het hebben van een goede locatie. Het is één van de moeilijkste aspecten binnen landschapsfotografie. Lees verder voor een aantal tips voor het vinden van de perfecte locatie voor het maken landschapsfoto’s.

Kijk vanuit je camera

Je moet de locatie niet bekijken hoe het er vanuit je eigen ogen uit ziet maar hoe het eruit komt te zien via de camera en op de foto’s. Tijdens het uitoefenen van landschapsfotografie gebruik je meestal groothoeklenzen. Deze hebben een verkleiningsfactor waardoor elementen in het landschap verder weg lijken als dat ze daadwerkelijk zijn. Houd dus in je achterhoofd bij het uitzoeken van een landschap dat sommige storende elementen niet altijd even duidelijk op de foto zullen staan en niet de foto zullen ‘verpesten’.

Lees ook: 5 veelvoorkomende fouten in landschapsfotografie

Ga op zoek

Je kunt natuurlijk niet dagenlang zonder inspiratie afreizen tot je uiteindelijk het mooiste plekje hebt gevonden. Voor het vinden van mooie locatie voor landschapsfotografie kan je ook bij andere fotografen kijken. Je krijgt gelijk een indruk welk concept het beste past bij een bepaalde locatie: zwart-wit, HDR of toch juist wel in kleur. Daarnaast krijg je veel informatie over de juiste tijd en het moment om te fotograferen op een bepaalde plaats.

Lees ook: Apparatuur voor landschapsfotografie

Blijf terugkomen bij landschapsfotografie

Als je eenmaal een goede locatie hebt gekozen, is het de taak om er regelmatig terug te komen. Zelfs als het regent is het een verstandige keuze om terug te keren naar de locatie, zo leer je in verschillende weeromstandigheden foto’s te maken. Daarnaast doe je ervaring op in wat voor jou wel of niet werkt. Bij landschapsfotografie is het belangrijk om constant de plekjes op te zoeken waar je bent geweest want het landschap verandert elke dag.

Een locatie vinden voor landschapsfotografie is een moeilijke opdracht. Met het toepassen van bovenstaande tips zal het zoeken een stuk makkelijker worden.

afbeelding van Aimée1

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée