Tips & tricks voor kinderfotografie
Instellingen bij kinderfotografie
Allereerst is het belangrijk om de instellingen juist te hebben. Kinderfotografie valt ook onder portretfotografie dus de instellingen komen grotendeels overeen. Gebruik een open diafragma en houd de sluitertijd zo laag mogelijk. Dit voorkomt bewegingsonscherpte wanneer de kinderen aan het bewegen zijn.
Lees ook: leer kinderen fotograferen
Ogen
Leg bij kinderfotografie de scherpte op de ogen van de kinderen. Probeer het kind daarom ook op ooghoogte te fotograferen voor het beste resultaat. Je creëert hierdoor stralende ogen. Uiteraard kan je in de nabewerking de ogen nog beter uit laten komen maar probeer eerst te werken met het licht in je studio of met het zonlicht wanneer je buiten aan het fotograferen bent.
Spontaniteit
In tegenstelling tot volwassenen raken kinderen heel snel hun concentratie kwijt. Je kan alsnog spontane foto’s creëren door ouders te laten praten met de kinderen en ze te laten lachen. Tijdens de fotoshoot is het voor de fotograaf belangrijk om oogcontact te houden met het kind. Verstop je niet achter de camera, dan zal het al minder spannend zijn voor de kinderen en komen de meest spontane foto’s tot stand.
Locatie
Het verschilt per kind waar je het beste kan fotograferen. Bij kinderfotografie is het bekend dat kinderen die zich niet op hun gemak voelen, dit heel goed kunnen laten zien met gezichtsuitdrukkingen of gedrag. Dit wil je niet op je foto’s terug zien. Overleg dus met de ouders waar de locatie van de fotoshoot gaat plaatsvinden. Zij weten namelijk het beste waar het kind zich op zijn of haar gemak voelt.
Probeer bij kinderfotografie vooral rekening te houden met het gevoel van de kinderen, je wilt immers spontane, lachende kinderen op je foto. Houd bovenstaande tips in je achterhoofd en probeer de beste foto’s te maken zolang de kinderen nog concentratie hebben. Succes!