Tips om een groepsfoto tot een succes te maken

Tips om een groepsfoto tot een succes te maken

Fokelien Broekstra 1491
Een groepsfoto maken is een hele klus. De mensen moeten op de juiste manier gepositioneerd worden, de camera moet juist zijn ingesteld en iedereen moet je aankijken. Wij geven je een aantal handige tips op een rij om je op weg te helpen.

Dichtbij elkaar

Op de foto lijkt het altijd alsof de afstand tussen twee personen nog enorm groot is, terwijl dit in werkelijkheid best meevalt. Zorg ervoor dat wanneer je een groepsfoto maakt, de mensen echt dichtbij elkaar komen te staan. Je kunt de groep dichter bij elkaar brengen door met een grap te beginnen, bijvoorbeeld: ''Doe voor de foto even alsof jullie elkaar aardig vinden''.

Iedereen moet de fotograaf zien

Het is belangrijk dat iedereen goed zichtbaar is. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch komt menig fotograaf thuis met foto's waarop mensen achter andere mensen of omhooggestoken handen verdwijnen. Je kunt daarom roepen: Als jullie mij kunnen zien, dan zie ik jullie ook allemaal. Zien ze je niet, laat kleine mensen dan naar voren komen of laat ze een klein stapje opzij doen.

Kleurverdeling

Zorg dat er een kleurverdeling in kledingkeuze is. Plaats de mensen daarom door elkaar heen, om een mooie verdeling te krijgen.

Veel foto’s maken

Neem bij een grote groep veel foto’s. Bij veel mensen heb je dus ook een heleboel ogen die kunnen knipperen tijdens het maken van de foto. Daarom is het verstandig om op locatie al te controleren of alle ogen open zijn op één van de foto’s. Dit kun je  makkelijk tussendoor doen. Je zult merken dat er veel foto’s nodig zijn om één geschikte groepsfoto te maken.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien