Tip: Ga op fotografie-avontuur in een onbekende stad

Tips: Ga op pad met je camera

Joni Hendrix 2616
Als je je camera beter wilt leren kennen, moet je veel fotograferen. Pak je tas in en ga een dagje op pad. Ga je naar het strand of naar een leuk evenement? Neem dan je camera mee. Ga je graag op pad naar een leuke onbekende stad? Dan heb je een mooie gelegenheid alles vast te leggen. Je kunt én een stad ontdekken én je kunt veel nieuwe dingen leren op fotografiegebied.

Wat is er nou leuker dan een dagje naar een onbekende stad te gaan en deze stad met je camera te ontdekken? Speel met je camerainstellingen en hang de toerist uit. Het is ook leuk om dit met je familie, gezin of vrienden te doen. Zo heb je meteen een gezellige dag met hen en kun je ook werken aan je fotografietechnieken. Fotograferen leer je niet alleen door te lezen, maar ook door te doen. Stap af van de automatische fotostanden en experimenteer. Zet je camera bijvoorbeeld eens op de handmatige, diafragmavoorkeuze- (Av of A) of sluitertijdvoorkeuze-stand (S of Tv). 


Kies de diafragmavoorkeuze-stand en laat je onderwerp er nog meer uitspringen. Zoek naar leuke details en oefen hiermee.

Diafragma

Ga op zoek naar leuke details in de door jouw gekozen stad. Zie je bijvoorbeeld een mooi standbeeld of een vogel die leuk poseert? Fotografeer het! Je kunt meteen oefenen met je diafragma-instelling. Kies een zo groot mogelijk diafragma, bijvoorbeeld f/3.5, en fotografeer het onderwerp. Je onderwerp zal er op deze manier meer uitspringen dan wanneer je een foto maakt met een klein diafragma zoals f/11. Probeer het eens uit en kijk naar het verschil. Wanneer je achtergrond scherp is kan dit de aandacht wegtrekken van je onderwerp, een zachte, onscherpe achtergrond maakt het prettiger om naar te kijken. Een volledige scherpe foto kan juist weer mooi zijn als je een straat of monument fotografeert. Door op zoek te gaan naar details in een stad, leer je de stad waarschijnlijk ook beter kennen.


Voor deze foto stelden we zelf de sluitertijd in, deze was 1/10.

Sluitertijd

Speel met je sluitertijd. Stel bijvoorbeeld eens een lange sluitertijd in, zoals 1/30 of 1/20. Het is wel iets lastiger om dit uit de hand te schieten, maar als je een vaste hand hebt, moet het wel lukken. Door voor een lange sluitertijd te kiezen, bevries je niet alles op je foto en krijg je beweging. Kijk bijvoorbeeld naar de vlaggen hierboven. Als je een korte sluitertijd had gekozen, dan hingen de vlaggen stil, maar nu zie je dat ze waaien. Het is erg leuk om hiermee te experimenteren. Vooral in een andere stad is het leuk, want je bent er niet bekend en je weet dus ook niet wat je allemaal tegenkomt! Genoeg oefenmateriaal dus. Heb je geen vaste hand? Geen probleem. Kijk of je ergens je camera op kan zetten of dat je ergens tegen aan kunt leunen. Je kunt altijd nog een statief of monopod meenemen, als je echt lange sluitertijden wilt gebruiken.


Ook voor deze foto stelden we zelf de sluitertijd in. Het is een drukke foto, let daar op en kies een goede compositie!

Tips:

  • Weet je niet wat je moet fotograferen in een stad? Fotografeer in ieder geval niet alleen maar gebouwen, maar ga op zoek naar dingen die je misschien niet zo snel zou fotograferen, zoals blikjes, etalages, graffiti en auto’s. Je hebt ineens heel veel dingen die je kunt vastleggen en dus kun je veel oefenen. 
  • Wacht totdat het donker wordt. ’s Avonds ziet de stad er veel anders uit. Door in het donker foto’s te maken, moet je ook weer goed nadenken over je instellingen. Weer een oefening dus. Neem bijvoorbeeld een statief mee, zo kun je een langere sluitertijd instellen. 
  • Probeer ook eens onopvallend mensen te fotograferen. Dat is best lastig! Ga een uitdaging met jezelf aan: zet tien mensen duidelijk op de foto zonder dat ze het in de gaten hebben. Denk aan je instellingen en let op de compositie. Het zou ook mooi zijn als er emotie in je foto te zien is, dus wacht ook het beste moment af. Een leuke opdracht voor jezelf dus! Zo kun je alles wat je geoefend hebt, meteen in praktijk brengen.

Wil je graag meer leren over het fotograferen met een lange sluitertijd? Kijk dit filmpje en misschien krijg je ineens veel inspiratie!