TIPA World Awards 2021 bekend gemaakt!

Redactie 122
De TIPA World Awards zijn bekend gemaakt. Lees in dit artikel wat de jury te zeggen had over het huidige foto- en videografie landschap en check welke producten er in de prijzen zijn gevallen.

Dit artikel is geschreven door Johan Elzenga. 

De TIPA (Technical Image Press Association) hield haar jaarlijkse Algemene Vergadering op 30 april 2021. Als gevolg van COVID-beperkingen vond de vergadering opnieuw plaats op Zoom, maar ondanks de tijdsverschillen tussen Japan,  Australië, de Verenigde Staten en Europa, waren vertegenwoordigers van TIPA-leden uit de hele wereld aanwezig.

Toen de TIPA Algemene Ledenvergadering in 2020 vanwege de corona-pandemie noodgedwongen online via Zoom moest plaatsvinden, dachten en hoopten de meeste leden dat dit eenmalig zou zijn. Voor de zekerheid werden de statuten wel aangepast, om een online vergadering in de toekomst ook mogelijk te maken zonder dat Spanje (de vestigingsplaats van TIPA) daarvoor in een 'state of emergency' moest zijn. En dat bleek maar goed ook, want helaas moest de 2021 vergadering (en de verkiezingen van de TIPA World Awards 2021) ook nu weer via Zoom plaatsvinden. De vergadering begon met een welkomstwoord van Thomas Gerwers, voorzitter van het TIPA-bestuur, die opmerkte dat 2021 het 30-jarig bestaan markeerde van de nu wereldwijd opererende organisatie, die in 1991 begon als een groep van negen leden die alleen Europese publicaties verzorgden. Hij was verheugd te kunnen vaststellen dat een van de oorspronkelijke leden, Giulio Forti, nu vice-voorzitter van TIPA, bij die eerste bijeenkomst aanwezig was. Thomas gaf ook een korte samenvatting van de toestand van de industrie in het afgelopen jaar. Ondanks een daling van de verkoop en productie merkte hij op: "Het enthousiasme van de industrie voor innovatie blijft hoog, wat blijkt uit de overvloed aan producten die in aanmerking komen voor onze TIPA World Awards nominaties." Gerwers bracht ook verslag uit over nieuwe initiatieven en testprocedures door het aan TIPA gelieerde testlaboratorium, Image Engineering, een testfaciliteit van wereldklasse waarvan de gedetailleerde rapporten beschikbaar worden gesteld voor alle publicaties van TIPA-leden.

Nieuwe leden

Wat de ledenpublicaties betreft, werden twee nieuwe fototijdschriften, uit Turkije en Groot-Brittannië, geïntroduceerd en door de leden goedgekeurd om dit jaar tot de organisatie toe te treden: Photoline en British Photographic Industry news. Thomas Gerwers verwelkomde ook Makoto Suzuki, vertegenwoordiger van de CJPC (Camera Journal Press Club) die de vergadering vanuit Tokio bijwoonde. De CJPC heeft een samenwerkingsverband met de TIPA, waarbij de CJPC als groep één stem uitbrengt bij de verkiezingen van de TIPA World Awards, en de TIPA als groep een stem uitbrengt bij de Camera Grand Prix van Japan. Thomas Gerwers sprak de hoop uit dat de Algemene Vergadering van 2022 fysiek zal plaatsvinden, en kondigde aan dat de vergadering in het vroege voorjaar van volgend jaar dan zal plaatsvinden in het Leitz Park in Wetzlar, Duitsland.

TIPA World Awards

Een van de belangrijkste evenementen tijdens de bijeenkomst is de verkiezing van de winnaars van de TIPA World Awards. Naast camera's en lenzen, van instapniveau tot expert tot professioneel, vertegenwoordigen de TIPA World Award winnaars in 40 categorieën het brede scala aan producten en diensten die samen de beeldverwerkingsindustrie vormen, zoals inkjetpapier en printers, beeldverwerkingssoftware, foto- en video-accessoires, verlichting, monitoren en nog veel meer. Thomas Gerwers: "Elk jaar zijn er meer en meer producten en nieuwe technologie, die de groei in onze sector zullen blijven aanwakkeren. Gezien de buitengewone omstandigheden waarmee de wereld en onze industrie vandaag worden geconfronteerd, en in onze hoop dat we de huidige situatie te boven zullen komen, vonden we dat we onze inspanningen ter ondersteuning van de industrie moesten voortzetten door de beste beeldvormingsproducten van 2021 te erkennen. We zijn van mening dat nu meer dan ooit onze steun aan de industrie en de mensen die zo hard werken, of het nu in de productie, distributie of marketing is, krediet verdienen en onze dank en waardering voor hun inspanningen om nieuwe en opwindende producten te blijven ontwikkelen die zowel de creativiteit en het potentieel van beeldvorming uitbreiden als de weg wijzen naar nieuwe en opwindende technologieën in de toekomst. Hoewel het proces van nominatie en selectie van prijswinnaars moest worden aangepast aan de omstandigheden, hebben we natuurlijk onze gebruikelijke strenge normen gehandhaafd in onze overwegingen."

De 2021 TIPA World Awards ceremonie zal plaatsvinden tijdens Photopia, Hamburg (Duitsland), van 23-26 september 2021.

Bekijk hier alle producten die zijn onderscheiden met een TIPA Award. 

Dit artikel is geschreven door Johan Elzenga. 

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie