Tip: Zorg dat de ogen scherp zijn

Tip: Zorg dat de ogen scherp zijn

Jasper van Bladel 2962

Zorg dat in een portretfoto de ogen van de geportretteerde altijd scherp zijn. Als je deze regel volgt, kan een portret al veel minder snel mislukken.

Als je iedereen mag geloven, moet je bij het fotograferen rekening houden met ontzettend veel regels. Nu is het zo dat deze regels eerder een leidraad zijn dan een echte vereiste, soms kan een regel ontwijken of er juist creatief mee omgaan een heel goede en leuke foto opleveren.

Het oog is niet optimaal scherp.

Er is echter een regel waar je eigenlijk niet omheen kunt. Als je een portretfoto van iemand maakt, zorg er dan altijd voor dat de ogen van die persoon scherp op de foto staan. Scherpte is natuurlijk erg bepalend voor een beeld en als de ogen dat niet zijn, valt meteen heel je foto in het water. Naar de ogen wordt namelijk het eerste gekeken. De kijker valt als het ware je beeld binnen bij de ogen en gaat dan de rest van je foto bekijken.

Deze ogen zijn optimaal scherp

Stel je focuspunt dus altijd op ter hoogte van de ogen van je model. Afhankelijk van de verdere instellingen van je camera wordt het verdere verloop van de scherpte bepaald. Mocht je gebruikmaken van een diafragmawaarde van bijvoorbeeld f/1.8, zullen de neus en de oren van je model al minder scherp zijn dan de ogen. Bij gebruik van bijvoorbeeld f/5.6 zal eerder het hele hoofd van je model scherp zijn. De keuze is aan jou, als je er maar voor zorgt dat de ogen altijd scherp zijn!