Tip van de dag: ontwikkel je eigen stijl

Tip van de dag: ontwikkel je eigen stijl

Jasper van Bladel 1576
Dagelijks krijg je als fotograaf ontzettend veel beelden van anderen te zien, maar laat je niet uit het veld slaan. Zorg voor een eigen stijl en ontwikkel die steeds verder.

Het allerbelangrijkste gereedschap dat je als (amateur)fotograaf  kunt hebben is een eigen stijl. Zorg er dus voor dat je deze hebt of gaat ontwikkelen.

Als je start met fotografie is het creëren van je eigen stijl één van de moeilijkste zaken. Het gevaar bestaat dat je teveel gaat focussen op je apparatuur als je start met fotograferen. We schreven het al vaker: je camera en lens zijn belangrijk maar een goed stel ogen is nog véél belangrijker. Je gaat immers ook niet meteen beter koken als je een nieuwe pan koopt.

Op

Koop pas een volgende camera als je eigen camera echt ‘op’ is. Dan bedoelen we niet ‘op’ als in kapot, maar dat je pas moet overstappen als je de grenzen van je huidige camera hebt bereikt.

Foto: Brodie Vissers

Keuze

Stijl is gelukkig grotendeels onafhankelijk van de gear die je gebruikt, je kunt dus meteen starten met het ontwikkelen van die eigen stijl. Kijk daarbij niet teveel naar fotografen om je heen, want die eigen stijl moet puur uit jezelf komen. Maak de foto’s die jij mooi vindt. Kies voor donker als je graag mysterieuze foto’s maakt, of juist voor heldere beelden als je een fris effect wilt bereiken. Of laat je stijl spreken in je onderwerpkeuze. Houd je van architectuur? Fotografeer dan gebouwen. Houd je van het ontmoeten van nieuwe mensen? Ga dan de straat op met je camera en maak portretten op straat. Klinkt logisch, maar startende fotografen zijn geneigd om te fotograferen wat voor de hand ligt. Als je een eigen stijl wilt ontwikkelen is het noodzakelijk dat je puur naar jezelf luistert. Laat je niet in hokjes stoppen en maak onderscheidend werk.

Als het goed is maak je na een tijdje automatisch foto’s in jouw eigen stijl, want je kunt dan immers niet meer anders. Succes!