Tijd om in 2021 je fotografie skills flink op te schroeven

Redactie 265
In 2020 zijn er veel mensen begonnen met fotografie. Soms was dit alleen een tijdelijke hobby om wat tijd te verdrijven. Maar er zijn zeker ook mensen in de fotografie blijven hangen en zij zijn een hobby rijker. Voor hen is 2021 het jaar om verder te gaan leren en ontwikkelen.

Je bent nooit uitgeleerd. Niemand weet alles, en ook niet van fotografie. Er is altijd ruimte voor verbetering en er valt altijd nog veel te leren. Maar hoe ontwikkel je je kennis het snelste? Hoe krijg je zo snel mogelijk meer ervaring? Wij geven je een aantal tips. 

Wandelen

Een van de beste manieren om je vaardigheden te ontwikkelen is ervaring, het gewoon gaan doen. Maar het kan af en toe toch moeilijk zijn om jezelf de deur uit te krijgen. Neem je camera gewoon altijd mee, waar je ook naar toe gaat. Je weet natuurlijk nooit wat je tegenkomt. Als je je camera bij je hebt, pak je je camera er ook sneller bij om foto’s te gaan maken. 

Dit geld ook als je gaat wandelen. Want of dit nou een blokje om is of een wandeling in het bos, overal zijn fotowaardige onderwerpen. Hier wordt misschien je technische kennis niet zo zeer beter van, maar je gaat wel beter leren kijken. Je oefent met gericht om je heen kijken en het vinden van onderwerpen om te fotograferen. 

Zelfportretten

Elke keer een onderwerp vinden is erg moeilijk. Maar je hebt jezelf natuurlijk altijd bij je. Ga eens aan de slag met zelfportretten. Voor veel mensen is dit maar een eng idee, maar het is zeker een goede oefening. Je kan op jezelf natuurlijk oneindig oefenen, zonder een model te vervelen. Zelfportretten maken is een goed leerproces, maar ook zeker interessant voor je creatieve ontwikkeling. Je hebt de mogelijkheid om allerlei verschillende technieken uit te proberen en het is ontzettend leerzaam.

Zelfstudie

Er is tegenwoordig veel te vinden betreft zelfstudie voor fotografie. Dit kan online zijn, zoals een YouTube video, maar ook online tutorials. Je kan er ook voor een ouderwets boek kiezen. Er worden nog steeds veel boeken op de markt gebracht over fotografie. Van basiskennis tot professionele en gespecialiseerde fotografieën, er is voor iedereen wel een goed en leerzaam boek verkrijgbaar. En natuurlijk DIGIFOTO magazine, met veel inspiratie, tutorials en reviews. De nieuwste editie is net uit, DIGIFOTO 6.2020 is nu verkrijgbaar. 

Cursussen

Volg je liever een professionele cursus in plaats van alleen doormiddel van zelfstudie of eigen ervaring. Er zijn tegenwoordig een heleboel cursussen beschikbaar. Veel kan je gewoon thuis achter je laptop volgen. En als je er liever op uit gaat, dan is misschien Fotofair iets voor jou. Fotofair is het jaarlijks foto-evenement waar jaarlijks veel leerzame workshops en masterclasses worden gegeven. Houd ook altijd onze websites in de gaten, hier hebben wij regelmatig nieuwtjes over leuke workshops en masterclasses. 

Daag jezelf uit

Wees nooit bang om uit je comfort zone te gaan met fotografie. Blijf altijd nieuwe dingen proberen en daag jezelf uit. Zo kan je ook een challenge met jezelf, en eventueel andere mensen zoals familie of vrienden, aan gaan. Dit kan je zo breed maken als je wilt. Geef elke maand een thema en maak hiervoor een fotoserie. Bespreek vervolgens jullie fotoserie met elkaar of zet ze op je social media of online portfolio. Je kan er ook een dagelijkse challenge van maken. Ga voor simpel en geef jezelf de opdracht om elke dag één foto te maken of kies een thema. Online zijn een hele hoop foto challenge lijsten te vinden.

Onze website staat vol met leuke en leerzame tips en inspiratie

Lees ook: Vijf beginnerstips voor het maken van een timelapse

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie