Test: Qnap Turbo Station HS-210

Redactie digifoto Starter 2669
Meestal is een NAS opslagapparaat dat je in je thuisnetwerk hangt een saaie zwarte doos die je liever uit het zicht zet. Voor de QNAP HS-210 geldt dat niet, het apparaat misstaat niet in de huiskamer tussen je hifi-apparatuur. Bovendien zit er geen ventilator in, dus doet de HS-210 stil zijn werk.

De bovenplaat is gemaakt van aluminium waardoor de warmte goed afgevoerd kan worden. Wel raadt de fabrikant speciale NAS-schijven of zelfs SSD's aan, deze werken zuiniger en produceren minder herrie en warmte. Een NAS staat nu eenmaal bijna altijd aan, in tegenstelling tot een pc.

Qnap HS-210

Hardeschijven

Je kunt natuurlijk ook SSD’s gebruiken, die produceren helemaal geen herrie of warmte, maar zijn nog wel een flink stuk duurder in aanschaf en bieden minder opslagruimte. Zoals gebruikelijk bij NAS-systemen, komt ook de QNAP zonder harde schijven. Er passen twee exemplaren in, die zul je zelf moeten aanschaffen en in moeten bouwen. Dat laatste is kinderlijk eenvoudig: je schroeft de harde schijven met vier schroefjes in de daarvoor bestemde sledes en je schuift ze zo in het apparaat.

Qnap HS-210

Zitten de schijven erin, dan sluit je de stroom en de netwerkkabel aan, ga je naar start.qnap.com en word je in enkele simpele stappen door de installatie geloodst. Enkele minuten later is je NAS klaar voor gebruik en kun je niet alleen je fotobibliotheek, maar ook je muziek en films op de QNAP kwijt.

Een hdmi-aansluiting heeft de NAS helaas niet, wel kun je films afspelen op de meeste 'smart tv's', het apparaat is immers al aangesloten op je netwerk! Niet onbelangrijk: de snelheid van het systeem. Nou, daarmee zit het wel goed! Grotere bestanden, zoals complete films, kun je met een snelheid van zo'n 100MB per seconde wegschrijven, wat kleinere bestanden, zoals foto’s, gaan net ietsje langzamer, maar nog altijd erg vlot. Ook bestanden direct vanaf de NAS gebruiken gaat soepel en snel.

Qnap HS-210

Een NAS installeren klinkt ingewikkeld. QNAP maakt het je echter heel erg eenvoudig via een speciale webpagina die je door de stappen loodst. Na een paar klikken is alles gereen voor gebruik.

Qnap HS-210 conslusie
Conclusie

De QNAP HS-210 moet het vooral hebben van zijn fraaie uiterlijk en stille werking. Het enige minpuntje vinden we het ontbreken van een hdmi-aansluiting. Daarmee zou het een complete vervanging voor een mediacenter zijn. Als opslag- en backup-apparaat doet de QNAP het echter prima. Het apparaat haalt hoge snelheden, is eenvoudig in te stellen, biedt veel opties en is ook nog eens erg fraai.

Prijs: ca. 270 euro
Info: www.qnap.com/nl/

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie