Test de autofocus op je camera!

Amy Schutte 2888

Autofocus maakt het ons veel gemakkelijker om scherpe foto’s te maken. Maar in sommige gevallen kan de autofocus van je camera er net een beetje naast zitten. Gelukkig kun je dit testen, en in de meeste gevallen herstellen.

Camera’s worden in grote aantallen geproduceerd, net als objectieven. Daarom is er een zekere mate van speling: de fabrikanten zijn iets toleranter ten aanzien van de inregeling van autofocus dan de fotografen zelf. Om de afstellingen nauwkeuriger te doen, zou deze per camera getest en ingeregeld moeten worden. Dat doen de makers niet vanwege de grote aantallen (het zou veel te duur worden). Daarom hebben  fabrikanten de mogelijkheid ingebouwd om het zelf te doen. Want als de focus net naast het punt waarop jij had scherpgesteld ligt, dan mislukken je foto’ s.Vooral als je deze maakt met een kleine scherptediepte. 

 

Autofocus eerst testen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de autofocus te testen én - op de meeste midrange tot duurdere camera modellen - bij te stellen. De AF Fine Tune of AF Micro Adjustment is te vinden in het menu van je camera. Eerst moet je natuurlijk foto’s maken om te kijken of de autofocus van jouw camera afwijkt en hoe:

 • Zet de camera op een stevig statief. 
 • Zet de image stabilization functie van het objectief uit.
 • Schakel (indien mogelijk) over op LiveView. Op het LCD scherm kun je vaak iets beter zien wat er gebeurt met het beeld.
 • Positioneer het onderwerp (of je camera) zo dat het onderwerp gecentreerd in beeld is. Zet de camera op een enkel focuspunt, ook gecentreerd. 
 • Zorg dat je afstand tot het onderwerp niet meer is dan 50 keer de brandpuntsafstand. (bij 50 mm dus ongeveer 2,5 meter)
 • Zet het diafragma zo wijd mogelijk open. Gebruik je LCD scherm om zo goed mogelijk scherp te stellen als je kunt.
 • Schakel nu terug van LiveView naar  One-Shot Af. Let erop dat je camera niet beweegt. Als het goed is, zou de focusring niet moeten bewegen. Doet ‘ie dat wel, onthoud dan welke richting op. Als het dichter bij beweegt, dan ligt de focus vóór het punt waarop je wilde scherpstellen. Beweegt ‘ie verder weg, dan ligt de focus erachter.

Afwijking

Nu kun je je foto’s beoordelen op de computer. Gebruik de 100% vergroting op het punt waarop je wilde scherpstellen. Ligt het scherptevlak meer naar voren, zodat bijvoorbeeld het puntje van de neus scherp is in plaats van de ogen? Dan heb je een front focusing probleem. Ligt de scherpte meer naar achteren, en zijn haarlijn en wang scherp? Dan heb je een back focusing probleem. Deze kun je aanpassen in je camera. Dat kan per objectief, als de afwijkingen voor verschillende objectieven wisselend is, of voor je camera zelf. Vergelijk vantevoren resultaten met verschillende objectieven om te weten welke je nodig hebt.

Autofocus corrigeren

De aanpassingen zijn per camera merk en model net iets anders. Deze is voor Canon, maar andere merken werken op een vergelijkbare manier.

 • Ga naar menu
 • Selecteer ‘Autofocus/drive’.
 • Hier kun je kiezen of je de instellingen per objectief maakt, of in één keer tegelijk voor alle objectieven.
 • Druk op ‘info’ en maak de aanpassingen om de focus goed te krijgen. Maak eventueel foto’s met verschillende aanpassingen (-10, 0, +10) om te kijken wanneer de scherpte goed is. Heeft je camera een front focusing probleem? Dan moet je richting de + bijstellen. Is er een back focusing probleem? Dan stel je richting - af. 

Er zijn ook programma’s waarmee je dit kunt berekenen, zoals FocusTune. Maar zelf meten is weten, door het zelf te doen weet je uiteindelijk zeker dat de focus precies is waar die moet zijn.

Door zelf je autofocus te testen kun je gemakkelijk correcties aanbrengen. Zo kun je vandaag nog scherpe foto’ s maken!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy