(Terug)kijktip: De vrouwelijke fotografen van Iran

Christel  de Wolff 1382

De Close Up-documentaire 'De vrouwelijke fotografen van Iran' toont de bijzondere drive van vrouwelijke fotografen in Iran, ondanks de vele moeilijkheden en obstakels.

Fotografen hebben het in de Islamitische Republiek Iran niet gemakkelijk, want censuur is er alomtegenwoordig. Toch is er in hedendaags Iran een generatie jonge fotografen opgestaan die de wereld een nieuwe kijk wil geven op het land. 

Fotografen als Newsha Tavakolian, Shadi Ghadirian, Solmaz Daryani en Tamineh Monzavi nemen de kijker in de Close Up-documentaire 'De vrouwelijke fotografen van Iran'  mee op reis door een Iran dat niet alleen een rijke culturele geschiedenis heeft, maar dat ook volop in ontwikkeling is.

Als je kijkt naar de Iraanse fotografie valt op dat bepaalde onderwerpen taboe zijn. Zo mogen fotografen het lichaam niet afbeelden en kunnen ze vrouwen niet zonder sluier laten zien. En als een paar wordt weergeven mogen de man en de vrouw niet naast elkaar staan. Het zijn de lijnen waartussen deze jonge fotografen weten te manoeuvreren. 

De Close-Up documentaire was onlangs te zien op NPO 2, maar is nu terug te kijken via deze link.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel