Zo maak je te gekke foto’s van watervallen

Amy Schutte 1743
Of je nu met lange sluitertijden aan de gang gaat voor melkachtig water, of juist de beweging ‘bevriest’, watervallen zijn te gek om te fotograferen.

De zomer is het uitgelezen moment om watervallen te fotograferen. In Nederland hebben we er immers niet zoveel van, op vakantie kom je ze vaak gemakkelijker tegen. Bovendien is het lekker weer, dus als je een beetje nat wordt is dat geen drama. Pas wel goed op je apparatuur! Hoe ga je te werk, voor te gekke foto’s van watervallen?

Sluitertijd voor watervallen

Bij beweging, en dus ook bewegend water van watervallen, kun je eigenlijk twee kanten op. Je kunt de beweging bevriezen, of bewust bewegingsonscherpte creëren door lange sluitertijden te gebruiken. Foto’s van watervallen gemaakt met lange sluitertijden zijn erg populair, Ze geven het water dan een witte, melkachtige uitstraling, Dit geeft een dromerig effect, waarin ook beweging wordt gesuggereerd. Om dit effect te krijgen heb je een statief nodig. Je wilt immers deze beweging in het water zien, maar de rest van de foto moet haarscherp worden. Begin eens met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/10 seconde. Overigens is dit een kwestie van smaak, je kunt er ook voor kiezen om de beweging van het water juist te ‘bevriezen’. Je krijgt dan de druppels scherper. Kies hiervoor bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/250 seconde. Probeer verschillende sluitertijden uit en kijk welke jij het mooiste vindt. Doe dit door je camera in Shutter Priority (T of Tv) te zetten of helemaal op handmatig in te stellen. Als je je sluitertijd lang zet op een zonnige dag, zal je foto misschien overbelicht raken, In dat geval heb je een ND filter nodig, die wat van het zonlicht tegenhoudt. Hoeveel is afhankelijk van de sterkte van het filter. 

Zorg voor de juiste apparatuur

Een groothoeklens is nodig, om de waterval in zijn volle glorie vast te leggen. Natuurlijk kun je ook met een langer objectief interessante foto’s maken, maar om een waterval in het landschap te fotograferen, en hiermee volledig tot zijn recht te laten komen, zul je voor een grotere hoek moeten gaan. Bovendien is een statief waardevol. Zeker als je met langere sluitertijden wilt werken, want anders zijn krijg je onscherpe foto’s door beweging van je hand. 

ND filter

Als je voor foto’s met een lange sluitertijd gaat, kan het zijn dat je een ND filter nodig hebt. Hoe lang je de sluitertijd moet zetten, is afhankelijk van het effect dat je wil bereiken en de snelheid waarmee het water beweegt, en van de brandpuntsafstand van je objectief. Laten we er even vanuit gaan dat je minimaal 1 seconde nodig hebt. Dan kun je het diafragma kleiner zetten (een groter f/getal) en de ISO zo laag mogelijk. Maar zelfs als je deze beide op hun minst lichtgevoelig zet (of op auto), zal je foto overdag nog overbelicht zijn. Daarom zul je, in de meeste gevallen, voor het echte melkachtige effect een ND filter moeten gebruiken. Dit Neutral Density filter houdt een deel van het licht tegen, waardoor je met extreem lange sluitertijden kunt fotograferen. Hoe sterk je ND filter moet zijn en hoe het precies werkt, lees je hier.


Een zonnekap

Je gebruikt een zonnekap om licht dat rechtstreeks op de lens valt tegen te houden en zo lensflares en verwassen kleuren te minimaliseren. Maar in dit geval gebruik je ‘m ook voor een andere praktische reden: om nevel en druppels tegen je lens tegen te houden. Al die zachte druppeltjes vormen vrij snel een waas op je lens, die je foto onscherp zou kunnen maken, Een lenskap vermindert dit. Kijk goed waar je je camera neerzet (misschien is recht tegen de wind in fotograferen hier niet zo’n goed idee) en houd lensdoekjes bij de hand. 

Denk ook aan een mooie compositie voor je watervallen

Een waterval hoeft niet groot te zijn, maar dat kan natuurlijk wel. Houd rekening met de compositie. Bij een grote, hoge waterval is een verticale uitsnede misschien mooier. En wellicht is het een goed idee om iets in je foto op te nemen dat een gevoel van schaal geeft, zoals een persoon of een voertuig. Zo is in één oogopslag duidelijk hoe groot de waterval wel niet is.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy