je hoeft niet te slepen met zware statieven

Super simpel: een hyperlapse maken vanuit de hand

Christel de Wolff 5475
Een hyperlapse is een versnelde versie van een timelapse. In zijn tutorialvideo neemt professioneel hyperlapse-maker Matthew Vanderputte je mee in het maakproces van zo'n hyperlapse.

Allereerst, wat is een timelapse ook alweer? Dat is een video waarin minder beelden per tijdseenheid zijn gemaakt dan de framerate bij het afspelen. Zo ontstaat er bij het afspelen een versneld filmpje. Timelapses kunnen worden ingezet als je processen zichtbaar wil maken die normaal zo langzaam gaan dat je ze niet kunt waarnemen: het ontkiemen van een plantje bijvoorbeeld.

Denk je aan het maken van zo'n versneld filmpje, zal je al gauw denken aan het moeten sjouwen met een statief en het moeten aanschaffen van andere accessoires om je camera zo stabiel mogelijk te laten bewegen. Niet nodig, vindt Vandeputte. In deze video legt hij je dan ook uit hoe je een hyperlapse vanuit de hand kan maken.

 

 

Je zult weliswaar nauwkeurig moeten fotograferen om er een uiteindelijk een vloeiend beeld van te kunnen maken, maar de meeste aanpassingen doe je achteraf met Adobe Premiere Pro of After Affects. Deze belangrijke stappen worden ook uitgelegd in de video.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel