Stockfotografie; eraan beginnen?

Redactie digifoto Starter 1638

Stockfotografie is eigenlijk niets meer dan je foto’s verkopen. Alleen werk je niet in opdracht, maar maak je zelf foto’s die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan artikelen in kranten of tijdschriften, of online blogs. Je foto’s kunnen dus geld waard zijn. En dat is niet verkeerd, fotografie is immers geen goedkope hobby. Dankzij stockfotografie kunnen je foto’s wellicht nog wat opleveren. 

stockfotografie, stocksite, stockfoto's, stock

Hoe werkt stockfotografie?

Je biedt je foto's aan bij een stockbureau, ook wel stocksite genoemd. Deze plaatst je foto's in een online database, die wordt geraadpleegd door klanten op zoek naar een foto. Wordt jouw foto verkocht, dan krijg jij een deel van de opbrengst.Een stockfoto is eigenlijk een 'foto op voorraad', dus gereed om te worden verkocht. Dat bepaalt meteen het belangrijkste kenmerk van een stockfoto. Een stockfoto moet verkoopwaarde hebben, het moet een beetje algemeen zijn, zodat het bij veel artikelen geplaatst kan worden.. Blader maar eens door tijdschriften, daarvoor wordt erg veel gebruik gemaakt van stockfoto’s. 

Hoe begin je?

Bij de meeste stocksites kun je je gratis aanmelden. De grotere stocksites hebben wel een selectieprocedure. Dat wil zeggen dat ze de foto’s eerst keuren op scherpte, contrast, belichting, verkoopwaarde, etc. Zijn je foto’s door de keuring heen gekomen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat potentiële kopers je foto’s kunnen vinden. Geef je foto een goede titel en een omschrijving. Vermeld wat er te zien is in de foto en waar de foto genomen is. Verder voeg je altijd keywords (zoekwoorden) toe aan een foto. Aan de hand hiervan zoeken de meeste kopers, dus kies ze zorgvuldig. Te weinig sleutelwoorden kan ertoe leiden dat je foto niet gevonden (en daarmee gekocht) wordt. Te veel, of slechte,  sleutelwoorden kan eventueel tot afkeuring van de foto door de stocksite betekenen. Elke site heeft ook zijn eigen regels qua licenties, en soms moet je vrijwaringsformulieren inleveren (vooral als je personen in je foto’s hebt). 

Vergoeding is laag

Stockfotografie wordt ook wel microstock genoemd. Dat heeft niets te maken met het formaat van de foto, maar veel meer met de vergoeding die er voor betaald wordt. Die is relatief laag. Afhankelijk van de soort verkoop per stockbureau varieert die per verkochte foto van 25 dollarcent tot aan enkele dollars. In sommige gevallen kan de vergoeding per foto ook enkele tientallen dollars of zelfs nog meer bedragen. De meeste foto's worden echter voor het lage tarief verkocht.

Wat kun je verdienen met stockfotografie?

De prijs van de foto hangt af van een aantal factoren. 

  • De resolutie van de foto. Meestal wordt je foto op een stocksite in meerdere resoluties aangeboden. Een klant kan dan kiezen welke ze willen hebben. Over het algemeen verkopen ‘kleinere’ foto’s meer. Je krijgt hier minder voor betaald, maar als de foto in grote aantallen verkoopt is het nog steeds een leuk zakcentje.
  • De exclusiviteit van de foto. Vaak krijg je een hoger percentage van de opbrengst als jouw foto maar bij één site verkrijgbaar is.
  • De licentie. Mag een klant jouw foto eenmalig gebruiken of kunnen ze ‘m meerdere keren inzetten.
  • Het type klant, natuurlijk ook afhankelijk van de stocksite. Sommigen bieden abonnementen aan, waarmee de klant een vast bedrag per maand betaald en een maximaal aantal foto’s mag downloaden. Maar er zijn ook sites die eenmalige aankopen aanbieden, of beide. 

stockfotografie, stocksite, stockfoto's, stock

Sites

Zoals gezegd, elke website voor stockfotografie is een beetje anders. Bekijk welke het meest geschikt is voor jou, of spreid je kansen. 

  • iStockphoto
  • Shutterstock
  • Adobe Stock (& Fotolia)
  • Can Stock Photo
  • De Nationale Beeldbank (alleen gericht op Nederlandse foto’s)
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie