Maak deze fouten niet!

Stilleven fotograferen: veelgemaakte fouten

Christel  de Wolff 6766

Stilleven fotograferen klinkt misschien saai, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Stillevens in de fotografie, helpen je enorm om te groeien als beginnende fotograaf. De dingen die je leert uit stillevens, kun je namelijk toepassen in allerlei andere vormen van fotografie. Daarom kijken we in dit artikel eens naar het traditionele genre.

Veelgemaakte fouten in stilleven fotografie

Je kent het stilleven natuurlijk uit de schilderkunst, maar ook in de fotografie is het uitermate populair. Het is een toegankelijk, maar niet altijd even makkelijk genre. Het fotograferen van een stilleven is namelijk veel meer dan het zomaar vastleggen van een bijeengeraapt groepje voorwerpen. Je moet de compositie zorgvuldig opbouwen en het licht en standpunt netjes kiezen. Allereerst een aantal fouten die je als beginnende stillevenfotograaf absoluut niet moet maken.

Lees ook: Koopgids: de beste camera's onder de € 1.000,-

stilleven fotograferen veelgemaakte fouten

Fotografeer stilleven niet uit de hand

Zo kun je bijvoorbeeld denken dat omdat het een stilstaand onderwerp betreft, je het best uit de hand kunt fotograferen. Dat is natuurlijk wel zo, maar toch heeft het nut om een statief te gebruiken. Fotografeer je namelijk een stilleven, dan moet je zeker de tijd nemen. Je kunt langer nadenken over je compositie en standpunt als je een statief gebruikt. Daarnaast kun je ook een langere sluitertijd gebruiken. Als je in een donkere setting werkt, voorkom je zo dat je een hoge ISO-waarde moet kiezen en dus minder ruis in je beeld krijgt.

stilleven fotograferen veelgemaakte fouten

Kies het juiste objectief voor stilleven

Bij stilleven draait het om de voorwerpen die je zorgvuldig bij elkaar hebt gekozen en wil je dat zo min mogelijk de aandacht vraagt. Dit kun je ten eerste doen door een rustige achtergrond te kiezen. Maar daarnaast heeft het objectief dat je gebruikt ook een invloed op hoe je compositie wordt beleefd. Zo kun je met een lichtsterk objectief niet alleen een donkere setting ragscherp vastleggen, je kunt ook nog eens een kleine scherptediepte creëren, waarbij je onderwerpen scherp zijn en de achtergrond snel vervaagd. Op die manier stuur je de kijker naar wat echt belangrijk is in de foto. Met een teleobjectief is de scherptediepte ook kleiner dan bij een groothoekobjectief met hetzelfde diafragma. Dat heeft met de verhoudingen van afstand te maken.

stilleven fotograferen veelgemaakte fouten

Afraffelen of gehaast zijn

Een stilleven loopt niet weg, dus neem de tijd om een mooie compositie te maken. Stilleven is een genre in de fotografie dat zich erg leent voor experimenten. Zo kun je eindeloos proberen met diverse lichtinvallen, maar kun je ook net zo lang proberen je onderwerp een beetje naar links of rechts te bewegen totdat de compositie perfect is. Niemand raakt verveeld, je hoeft geen rekening te houden met wensen en behoeften van modellen en je hebt alles zelf in de hand. Vergeet niet om tussendoor steeds wat foto’s te maken. Het is verleidelijk om voor hét perfecte plaatje te gaan, maar misschien kom je er wel achter dat een van de eerste foto’s die je maakte eigenlijk de beste was!

Wil je aan de slag met stilleven? Lees ook: Stilleven fotograferen: zo doe je dat!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel