Starten met wildlife fotograferen: begin klein
Natuurlijk hoef je niet naar Afrika om de ‘Big Five’ te fotograferen. Prachtige wilde dieren fotografeer je ook gerust in een safaripark of dierentuin bij jou in de buurt.
Beginnen met (huis)dierenfotografie
Begin je net met fotograferen dan zal je je niet meteen raad weten met een grote leeuw of tijger voor je lens. Wil je deze prachtige katachtige fotograferen? Begin dan eens met de wel toegankelijke dieren. Jouw eigen kat bijvoorbeeld, of die van een familielid of kennis. Baasjes van huisdieren zijn over het algemeen altijd te verleiden met het vooruitzicht dat ze een mooie fotoserie van hun hond of kat zullen terugkrijgen, dus waarschijnlijk willen ze hun viervoeter best eens aan je lenen.
Wil je echt alles leren over huisdierenfotografie? Bestel dan digifoto Starter 3.2019 in onze webshop. Deze editie staat bomvol huisdierenfotografie.
Een stapje verder, een stapje groter
Kijk goed naar het gedrag van de kat van de buurman, wedden dat je straks overeenkomsten zal zien als je oog in oog staat met een panter? Na een poosje oefenen, is een bezoekje aan de dierentuin een goed idee. Naast katachtige wezens, zijn er talloze dieren die je hier kunt vastleggen. Kies jouw favoriet en observeer deze vanuit de aangewezen plekken. Heb geduld, ook een luie leeuw komt heus wel tevoorschijn rond de voedertijd.
Het echte werk
Is een uitstapje naar de dierentuin niet avontuurlijk genoeg? Overweeg dan een safaripark te bezoeken. Ook in Nederland kun je dieren spotten, bijvoorbeeld in de Beekse Bergen. Zo bereik je het safarigevoel, zonder een dure vliegticket.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij wildlife fotografie, of je nu in een dierentuin, wildpark of in een jungle fotografeert. Zo zal je ten alle tijden moeten letten op je compositie en de instellingen van je camera.
Groot diafragma en telelens
Een professionele tip voor beginnende wildlife fotografen is het fotograferen met een lichtsterke telelens. Doordat je een groot zoombereik hebt, trek je de dieren niet alleen naar je toe, je knijpt de achtergrond automatisch ook een beetje plat waardoor er minder storende elementen in beeld zullen zijn. Fotografeer je daarbij ook nog eens op een groot diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 of nog groter, dan kun je echt spelen met bokeh. Zelfs als je in de dierentuin fotografeert waarbij een groot lelijk hek op de achtergrond te zien is, kun je zo mooie foto’s maken omdat het hek zal wegvallen in de achtergrondonscherpte.
Ook handig is dat veel spiegelloze camera's tegenwoordig ogen kunnen herkennen, ook de ogen van dieren. Dit zorgt ervoor dat de camera automatisch scherp stelt op de ogen en dat is extreem handig, want daardoor heb jij meer tijd om je te concentreren op bijvoorbeeld de belichting of compositie. Lees ook: Nikon Z 6 en Z 7 firmware update eye-tracking getest
Neem de tijd om de instellingen en het fotograferen met een telelens onder de knie te krijgen, anders ben je op safari waarschijnlijk te veel bezig met je camerakennis en mis je de mooiste momenten. Vergeet vooral ook niet te genieten van het fotograferen en de prachtige dieren die je tegen zult komen.
Meer dierenfotografietips? Lees ook: tips voor wildlife en natuurfotografie
DIGIFOTO Travel
In deze online Travel special van DIGIFOTO nemen we je mee op reis door middel van prachtige foto’s en inspirerende interviews. Laat je verrassen door de veelzijdigheid aan materiaal. Reis de ene bladzijde naar Chili, sla om en je bevindt je op Antarctica. Ontmoet volkeren in landen hier ver vandaan of maak kennis met de jongeren in de Amsterdamse Bijlmer. Kortom, de digitale DIGIFOTO Travel editie houdt je voorlopig wel even zoet dankzij de inspirerende verhalen en dito foto’s van Jimmy Nelson tot Ruben Smit en Bob Luijks.