Onscherpte niet altijd een vijand

Spelen met bewegingsonscherpte

Redactie digifoto Starter 2931

Onscherpte klinkt als een vloek in de fotografie. Toch hoeft bewegingsonscherpte geen vijand te zijn voor een goede foto.

Scherpte wordt niet zelden gezien als een noodzaak voor een goede foto. Vaak klopt dat ook, maar niet altijd. Wie juist beweging wil suggereren in zijn beeld, krijgt te maken met andere technieken en regels.

Sluitertijd

Ga je voor scherpte dan kies je voor een zo kort mogelijke sluitertijd. Op die manier bevries je het moment in de tijd. Wil je juist beweging en dus ook onscherpte vastleggen, dan ga je voor een langere sluitertijd.    

Klassiek voorbeeld

Een foto van in de verte verdwijnende achterlichten van een auto is een klassiek voorbeeld van het toepassen van bewegingsonscherpte. Dergelijke foto’s zijn al miljoenen keren gemaakt. En niet voor niets. Ze zien er namelijk geweldig uit. Net als bijvoorbeeld het beeld van een draaiende draaimolen. Zoals ook bewegende mensenmassa's zich uitstekend lenen voor een meer creatieve vorm van fotografie met een lange sluitertijd.

Probeer het eens

Naast achterlichten, draaimolens en mensenmassa's zijn bijvoorbeeld ook watervallen, een woeste branding of watersporters een ideaal onderwerp voor het spelen met lange sluitertijden. Probeer het eens. Vergeet in dat geval niet om ook een statief mee te nemen.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie