Specialiseren in één soort fotografie?
Dat geldt voor alle fotografen, niet perse alleen voor professionals. Het maakt het voor jezelf ook makkelijker om inspiratie op te doen en nieuwe ideeën te bedenken. Je hoeft je ook niet meteen heel klein te specialiseren, het kan best wat breder. Maar hoe vind je nu je eigen specialisatie?
Je specialisatie is je interesse
Het is vooral handig als je je specialiseert op een gebied dat je sowieso al interesseert. Op die manier gaat het je ook niet tegenstaan. Houd je bijvoorbeeld erg van dieren? Kijk eens of dat een leuke specialisatie is. Tuinen? Misschien is macro iets voor jou. Het is veel gemakkelijker om jezelf te motiveren wanneer het onderwerp je sowieso al enthousiast maakt. Dus maak het jezelf niet te moeilijk!
Kwaliteiten
Kies iets dat op jouw niveau ligt. Natuurlijk ga je steeds meer bijleren en wordt je technische kennis steeds groter, en je fotografisch oog steeds geoefender. Maar soms heb je vanaf het begin al een bepaalde aanleg voor een soort onderwerp. Blijf daarbij, je kunt dit alleen maar verder ontwikkelen totdat je één van de besten op dat gebied bent.
Potentie in je specialisatie
Denk je dat je op een gegeven moment de stap wil maken naar (semi-) professionele fotografie? Vraag je dan misschien nu al af wat de marktwaarde is van je specialisatie. Is er voldoende vraag naar? Zijn er al veel fotografen die dit doen? Hoe loopt hun bedrijf? Is het een sector die fluctueert, zoals bijvoorbeeld wanneer je huizen fotografeert voor makelaars? Omdat je van je foto’s die je nu maakt op een gegeven moment wellicht een portfolio wil bouwen, is het goed om even over de toekomst na te denken.
Je werk laten zien
Je maakt foto’s om ze aan anderen te laten zien, niet om ze op je computer te laten staan tot ze vergeten zijn. Een specialisatie kan je helpen. Maak bijvoorbeeld een social media account aan. Het is veel gemakkelijker om volgers te krijgen buiten je eigen kennissenkring wanneer je account zich op één (soort) onderwerp richt. Zo kun je potentiële volgers veel gerichter aanspreken.
Het is zeker goed om een specialisatie te vinden binnen je fotografie. Als je helemaal beginnend bent, is het natuurlijk een goed idee om je camera te leren kennen en met de knopjes te spelen. Je zult dan waarschijnlijk zelf al snel ontdekken waar je interesse en kwaliteiten liggen. Doe daar iets mee. En jezelf specialiseren hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je geen andere foto’s meer kunt maken!