Spannend: boudoir fotografie

Amy Schutte 1757

Boudoir fotografie is enorm populair. Op een mooie, stijlvolle manier wordt het lichaam van je model (man of vrouw, doch meestal de laatste) het sexy onderwerp van je foto.

In deze tijd waarin verschillen gevierd worden en ieder lichaam als iets moois wordt gezien, is het niet gek dat boudoir fotografie aan populariteit wint. Wat is een groter cadeau dan een prachtige foto van een persoon, die de schoonheid viert? Maar dat is nogal wat, als fotograaf. Want je hebt met een (bijna) bloot mens te maken, dus ongemak ligt op de loer. Natuurlijk helpen we je.

boudoir fotografie

Stel je model op zijn of haar gemak voor boudoir fotografie

Zoals we al even aanstipten, is het grootste gevaar dat op de loer ligt ongemak. Dat kun jij als fotograaf in elk geval al deels ondervangen. Zorg voor een goede voorbereiding. Vertel, al voordat je überhaupt de shoot gaat doen, wat zij of hij kan verwachten. Vraag ze een vriend of vriendin mee te nemen, iemand waarbij ze op hun gemak zijn. Zo kan de sfeer luchtiger worden en wordt het ook nog een gezellige middag. Leg je poses heel nauwkeurig en gedetailleerd uit. Vertel hoe je het hoofd wil en waar het model haar handen laat. Doe het eventueel voor. Zorg voor wat lekkers te eten en te drinkenn, eventueel een glas wijn kan helpen.

Poseren

Een van de moeilijkste dingen aan boudoir fotografie, is het vinden van mooie poses. Bovendien valt het niet mee om het model op haar gemak te stellen. Vaak werk je niet met professionele modellen, dus het poseren en zich laten fotograferen kan al wat ongemak veroorzaken. En dat staat de natuurlijke poses in de weg. Bovendien helpt de aard van het genre ook niet;  weinig kleding. Dat kan het ongemak nog extra aanzetten. Zorg dat je weet wat voor poses je wil, zodat je het model kunt sturen. Begin niet met de beste; het duurt vaak even om in de flow te komen, de betere foto’s zitten vaak in het midden van de sessie. Het model raakt meer op haar gemak maar is ook nog niet moe. Vermijd overdreven poses waarin seksualiteit overdreven benadrukt wordt. Breng op een subtiele manier de sensualiteit in beeld, maar richt bijvoorbeeld de aandacht voornamelijk op het gezicht van je model.


Locatie en licht voor boudoir fotografie

Als je over een studio beschikt, kun je die inrichten voor boudoir fotografie. Maar een fijne, warme locatie kan ook elders gevonden worden, bijvoorbeeld een slaapkamer of een hotelkamer. Op een mooi dag kan een buitenlocatie zelfs prima werken. Boudoir fotografie werkt prima met daglicht, zoals van een (groot) raam. Hiermee wordt het dromerige effect extra aangezet. Probeer wel dunne gordijnen of desnoods lakens tot je beschikking te hebben, zodat je het licht wat kunt controleren.

boudoir fotografie

Apparatuur

In wezen kun je boudoir fotografie net zo aanpakken als portretfotografie. Een lichtgevoelig objectief is aan te raden, objectieven met een vast brandpuntsafstand zijn bij veel fotografen favoriet. Ga niet voor een te kleine brandpuntsafstand (als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt), want dan kan vervorming ontstaan die niet flatterend is. Een reflectiescherm is fijn, zeker om mooie catchlights te krijgen in de ogen van je model. Eventueel kun je een statief gebruiken om je handen vrij te hebben. Een extra assistent is immers bij dit soort shoots niet altijd een aanrader. 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy