Snelgids: hashtags gebruiken om je foto's te promoten

Redactie 675
Als je jezelf ooit hebt afgevraagd hoe je het beste kan werken met hashtags, dan is dit hoe je dat het beste kan doen. Spoiler alert: denk er niet te lang over na, hou het zo simpel mogelijk.

Er zijn mensen die denken dat hashtags onmisbaar en super belangrijk zijn voor hun Instagram foto en besteden veel tijd aan het verzinnen van de perfecte hashtag. Dat is wel een beetje tijdsverspilling. Grote kans dat jij als fotograaf ook niet wakker zal liggen als je een keer je hashtags bent vergeten. Toch zal het verzinnen van hashtags een goede invloed hebben op je Instagram posts, zolang je er maar geen uren aan gaat besteden.

Losse woorden

Veel mensen zoeken verschillende dingen via de hashtags zoals inspirerende fotografen om te volgen, het vinden van getalenteerde tattoo-artiesten of het vinden van nieuwe restaurants om uit te proberen (wie houdt er niet van verrukkelijke foodphotography?) Hashtags zijn als een soort sleutelwoorden waardoor je op een makkelijke manier kan vinden wat je zoekt. In plaats van het kopiëren en plakken van een op internet gevonden lijst, moet je je foto beschrijven in losse worden. Als er een hond op de foto staat gebruik dan #hond. Hiermee krijg je niet alleen fotografen die zoeken naar inspiratie, maar bijvoorbeeld ook mensen op zoek zijn naar een nieuwe viervoeter.

Engelstalige hashtags

Veel mensen zoeken op Engelstalige termen. Gebruik echter niet alleen maar Engelstalige hashtags, maar wissel het af met Nederlandstalige #hashtags. Door verschillende talen te gebruiken vergroot je de zoekresultaten. Een Amerikaan zal namelijk niet snel een Nederlands woord opzoeken. Echter zal een Nederlander wel sneller een Engelstalig woord opzoeken. Vertaal simpelweg wat woorden waar je denkt veel op te kunnen scoren zoals: #ZwartWitFotografie = BlackAndWhitePhotography. Probeer ook woorden te combineren. Bekijk de losse woorden als een soort rekensom. #Fotografie + #Macro = #Macrofotografie.

Wat voor soort fotografie is het?

Wanneer je kijkt naar wat er op de foto te zien is en je hebt de woorden vertaalt naar het Engels, zijn er fotografen die vergeten te kijken naar het soort fotografie. Is het macrofotografie, straatfotografie of een portret? Zet het er altijd bij. Kijk ook naar de techniek die er is gebruikt bij het maken van de foto. Denk aan panning bij sportfotografie of een lange sluitertijd voor lightpainting. Zet dit er allemaal bij.

Zinnen als hashtag

Wanneer je een zin wilt gebruiken als hashtag is dat geen probleem. Gebruik alleen geen spaties. In plaats van spaties gebruik je voor ieder woord een hoofdletter. Zo blijft de hashtag te lezen maar wordt hij niet halverwege afgebroken. Let ook op met speciale tekens en cijfers. Deze werken namelijk niet mee als hashtag waardoor hij ook weer halverwege afgebroken kan worden.

Als voorbeeld gebruiken we de foto hieronder. Onder de foto staan de hashtags die wij hebben verzonnen bij de foto. Controleer daarmee of je het goed hebt gedaan.


#fotografie #zwartwit #ZwartWitFotografie #nacht #avond #eten #StraatFotografie #BlackAndWhitePhotography #eten #food #FoodPhotography #StreetFood #StreetPhotography #StreetfoodPhotography #Stad #City #Caravan #Azië #Asia

Vergeet ook nooit #digifotostarter te gebruiken bij je foto's! We zien graag foto's van onze lezers terug op Instagram!

Lees ook: Workshop Fotofair 2021: leer werken met Lightroom door Nando Harmsen

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie