Slim verscherpen in Photoshop

Redactie digifoto Starter 2831

Helaas is een onscherpe foto in de meeste gevallen mislukt, tenzij je natuurlijk bewust onscherpte op hebt genomen in je foto. Maar soms kun je een foto wat verscherpen.

Je kunt echter wel een foto verscherpen, in bijvoorbeeld Photoshop. Je kunt zo een onscherpe foto iets verbeteren, bijvoorbeeld wanneer deze dierbaar voor je is. Of je kunt een extra details in een foto benadrukken, bij een foto die wel scherp is.

slim verscherpen, verscherpen, Photoshop

Verschillende manieren om foto te verscherpen

Er zijn verschillende manieren om je foto te verscherpen in Photoshop. Of eigenlijk vergroot je het contrast wat, waardoor de lijnen scherper worden. Hierdoor oogt je foto scherper.

Slim verscherpen

Een manier die veel gebruikt wordt om foto’s te verscherpen, is het filter ‘slim verscherpen’. Dit filter werkt eenvoudig en haalt vaak een uitstekend resultaat. Je hebt bovendien nog wat invloed op de manier waarop Photoshop het filter toepast. Ga naar filter > verscherp > slim verscherpen. Je krijgt nu een aantal opties. Wanneer je het vinkje bij voorvertoning aan hebt staan zie je meteen het effect, maar in het kleine venstertje kun je ook al naar de details kijken. Doe dit altijd wanneer je 100% ingezoomd bent, op ware grote dus. Bij ‘hoeveelheid’ stel je de mate van verscherping in.  Met een hogere waarde verhoog je het contrast tussen de verschillende pixels meer en daardoor oogt de foto scherper.

Straal voor slim verscherpen

Met straal bepaal je hoe ver Photoshop om zich heen kijkt als het gaat tussen de verschillende pixels, de omgeving waarna het filter moet kijken. Zet deze niet te hoog, want dan gaat Photoshop rekenen met dingen die niet relevant zijn. De afmeting van je foto (daarmee de kwaliteit) is ook van belang. Een foto met een kleinere resolutie (bijvoorbeeld voor internet) zal kleinere waardes nodig hebben dan een foto met hoge resolutie (bijvoorbeeld voor een afdruk). Het is een beetje uitproberen maar een waarde tussen de 1 en 2 werkt volgens Adobe het beste. Een lagere waarde zal alleen verscherping aan de uiterste randen geven en een hogere waarde zal zorgen voor dat de verscherping teveel buiten de randen ligt.

Toonbreedte

Met Toonbreedte bepaal je het bereik van schaduw of hooglichten die worden veranderd. Een lage waarde houd de bewerkingen beperkt tot de donkere gedeelte bij schaduwcorrectie en tot de lichte stukken bij hooglichten.

slim verscherpen, verscherpen, Photoshop

Andere opties

Er zijn nog drie opties bij slim verscherpen die van belang zijn.

  • Gaussiaans vervagen; verhoogt het contrast rondom de pixels in de foto. Op basis van licht en donker en van kleurverschillen kan Photoshop dingen net iets verder benadrukken waardoor de foto scherper wordt.
  • Vage Lens; Het filter werkt op basis van contrast, maar hiermee ‘herkent’ Photoshop waar de randen in de foto zitten (ten opzichte van de details). Met vage lens worden de details wel verscherpt, maar de randen niet. Hiermee voorkom je ‘halo’s’.
  • Bewegingsonscherpte; corrigeert een klein beetje als je per ongeluk bewogen hebt bij het fotograferen. Met de optie "hoek" kun je een richting kiezen waarmee Photoshop rekening moet houden als het gaat om de methode "bewegingsonscherpte".

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie