digifoto Starter Awards

SIGMA 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Redactie digifoto Starter 992
SIGMA is voor veel fotografen vooral bekend van de objectieven voor Canon- en Nikon-dslr’s. Maar ook de systeemcamera-eigenaar wordt door SIGMA goed bediend. Bijvoorbeeld met deze nieuwe SIGMA 16mm f/1.4 DC DN Contemporary. Hoe goed is deze lichtsterke groothoeklens?

De SIGMA 16mm f/1.4 DC DN Contemporary wordt gemaakt voor zowel Sony-camera’s met een aps-c-sensor als voor camera’s met een Micro Four Thirds-vatting zoals bijvoorbeeld die van Panasonic. Dit betekent dat de lens in feite een 24mm is op een Sony en een 32mm op een camera met een Micro Four Thirds-sensor. Dit maakt de lens een veelzijdig stuk gereedschap, want zowel een 24mm en een 32mm brandpuntsafstand zijn erg veelzijdig in te zetten. Zo kun je er prima landschappen en architectuur mee schieten. Of vakantie- en familiefoto’s natuurlijk.

De lens is gemaakt van mooie materialen. Het achterste gedeelte, het gedeelte vlakbij de vatting, is van metaal en de rest van de lens wordt ingenomen door de scherpstelring. Die ring is van rubber en lekker groot, zodat je nooit misgrijpt als je wilt gaan scherpstellen. Ook de zonnekap is mooi uitgevoerd met een rubberen rand met tekst in reliëf. Het is voor een ontwerper misschien moeilijk om een lens te maken die op camera’s van verschillende fabrikanten ‘past’ qua design, maar volgens ons is SIGMA daar in geslaagd. Natuurlijk is de designtaal van deze lens ook te herkennen als die van de Contemporary-lijn van SIGMA.

Wij hebben de SIGMA getest op een Sony A6500 en het eerste wat bij die combinatie opvalt is het feit dat de lens en de camera enigszins uit verhouding zijn tegenover elkaar. De camera is kleiner dan de lens en dat levert op het oog een wat vreemde combinatie op. Begrijp ons goed, dat is natuurlijk geen enkel probleem en het zorgt er ook voor dat je goed stabiel kunt fotograferen met de Sony-SIGMA-combinatie. Alles bij elkaar is het natuurlijk nog steeds een heel compacte combinatie, want een vergelijkbare dslr met een lichtsterke groothoeklens is vele malen groter en zwaarder. De SIGMA weegt slechts 380 gram en is daarmee lekker licht.

Veelzijdig

De kracht van de lens is de veelzijdige beeldhoek en de mooie lichtsterkte. De maximale opening van de lens is f/1.4 en dus valt er lekker veel licht naar binnen als je hem met die diafragmawaarde gebruikt. Dat is fijn, want op die manier kun je er ook in de schemering of zelfs in het donker goede foto’s mee maken. Let wel op, want de scherpte is bij f/1.4 natuurlijk maar beperkt aanwezig en je zit er dan ook zo naast als je niet secuur scherpstelt. Maar als je goed zit is de scherpte prima in orde. Natuurlijk ontstaat er bij weinig scherpte juist veel onscherpte in het beeld en daarom is het belangrijk dat ook die onscherpte mooi van karakter is. Het grootste gedeelte van je foto is immers juist deze onscherpte als je op f/1.4 fotografeert. Natuurlijk hebben we dat voor jullie getest en de SIGMA slaagt met vlag en wimpel. Zowel de scherpte als de onscherpte zijn dus in orde.

Vlakbij

Die combinatie maakt deze lens ook een erg leuk speeltje. Veel fotografen zijn op zoek naar een lens waarmee je je onderwerp mooi van de achtergrond kunt scheiden en daar is deze SIGMA 16mm f/1.4 DC DN Contemporary erg goed in. Wat daarbij ook helpt is dat je lekker dicht bij je onderwerp kunt komen. Want hoe dichter je bij je onderwerp kunt komen, hoe beter je de achtergrond daarvan kunt scheiden. De beelden die we met deze SIGMA maakten zijn allemaal mooi qua scherpte, contrast en tekening. Er is een zeker karakter aanwezig in de beelden waarmee het fijn werken is. Wat ook fijn is, is het feit dat de lens compatibel is met Sony’s Hybrid Fast AF, waardoor je gebruik kunt maken van de erg snelle autofocus in Sony-camera’s. Ook is er een stappenmotor, waardoor de lens snel, soepel en stil focust. Handig bij video als je zo stil mogelijk wilt scherpstellen.

Conclusie

De SIGMA 16mm f/1.4 DC DN Contemporary is tijdens onze test een fijne lens gebleken. Heel fijn is dat je zo mooi met de scherpte kunt spelen. Zo kun je kiezen of je de voorgrond, de achtergrond of juist het hele beeld scherp wilt hebben. De foto’s gemaakt met grote opening, bijvoorbeeld f/1.4, hebben erg veel karakter door de grote scherpte die je precies op de goede plek kunt leggen. De onscherpte die daar weer omheen zit maakt de beelden weer heel sfeervol. Een lens waar je dus volop mee kunt experimenteren. Daarbij is de lens mooi gebouwd en is ook over de prijs geen negatief woord te zeggen. Alles bij elkaar is deze SIGMA een aanrader voor wie een mooie lichtsterke lens zoekt voor zijn of haar Sony of camera met Micro Four Thirds-sensor. 

Adviesprijs € 449,-
Info sigmabenelux.com

Beoordeling SIGMA 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Getest in digifoto Starter 1.2018

+ Licht en compact
+ Lichtsterk
+ Goede prijs/kwaliteitsverhouding

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie