Scott kelby, hoe gebruik je negatieve ruimte om de aandacht van de kijker te trekken?

Christel de Wolff 2001
Als beginnend landschapsfotograaf ben je misschien nog zoekende naar een goede compositie. Plaats je je onderwerp in het midden, een beetje daarbuiten of durf je zogenaamde 'negatieve ruimte' in je foto op te nemen? Zoals altijd weet Scott Kelby je te overtuigen van het nut van negatieve ruimte in je foto. Hier volgt een tutorial uit Het grote landschapsfotografie boek dat binnenkort verkrijgbaar is bij uitgeverij Van Duuren Media.

Het grote landschapsfotografieboek van Scott Kelby is vanaf 27 juni beschikbaar bij uitgeverij Van Duuren Media. Pre-order je het boek nu, krijg je 5 euro korting. 

Scott Kelby: de aandacht van de kijker trekken met behulp van negatieve ruimte

Een compositietechniek die we gebruiken om de kijker naar de gewenste plek te laten kijken, is met een gedeelte van de foto dat echt niets bevat, zodat je onderwerp er echt uitspringt. Bijvoorbeeld een heuveltop met daarop een eenzame boom of een grote lege hemel met alleen het topje van een berg. Al die lege ruimte wordt ‘negatieve ruimte’ genoemd.

Omdat er niets in die lege ruimte rondom je onderwerp te zien is, wordt de kijker direct naar je onderwerp getrokken. In landschapsfotografie kan dit een heel nuttige en krachtige compositietechniek zijn. Deze negatieve ruimte hoeft niet noodzakelijkerwijs leeg te zijn, als er maar niets interessants in te zien is waar het onderwerp van je foto mee moet concurreren. De rest van de foto is ‘schoon’, dus jouw onderwerp staat min of meer alleen. Probeer het maar eens. Het is redelijk eenvoudig uit te proberen en het kan een zeer intrigerende foto opleveren.


 

Scott Kelby - Het grote landschapsfotografieboek 

Heb je er ooit van gedroomd om zulke ongelooflijke landschapsfoto’s te maken dat je vrienden en familie zeggen: ‘Wacht eens even, heb jij die foto gemaakt?! Echt waar?’. Je hebt geluk. In dit boek leert professioneel fotograaf en bekroond auteur Scott Kelby je hoe je adembenemende landschapsfoto’s maakt en bewerkt.

Als je het boek voor 27 juni reserveert, krijg je €5,- korting! Pre-order via QR-code of scottkelby.nl. Het grote landschapsfotografieboek van Scott Kelby verschijnt 27 juni.

Scott Kelby - Het grote landschapsfotografieboek

Prijs t/m 27 juni van €34,99 voor €29,99
ISBN 9789463560962

Tags: Scott Kelby, landschap, tutorial landschapsfotografie.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel