Schrijven met licht – tips van Kamera Express

Redactie digifoto Starter 2544
Schrijven met licht wordt ook wel lightpainting genoemd. Je tekent als het ware met een lichtbron een vorm of patroon in de lucht gericht naar de camera. Om het lichtspoor in beeld te vangen, werk je met een lange sluitertijd in donkere lichtomstandigheden. Zo maak je lichtgevende tekeningen die dromerige beelden opleveren. Denk aan het schrijven van woorden, het maken van tekeningen of het accentueren van de contouren van jouw onderwerp. Hieronder legt Kamera Express je uit wat je nodig hebt voor lightpainting en hoe je schrijven met licht het beste kunt aanpakken.

Wat heb je nodig?

  • Camera met handmatige modus

Kies voor een camera met handmatige modus, zodat je handmatig de sluitertijd, de ISO-waarde en het diafragma in kunt stellen. Heeft jouw camera de opties ISO ruisreductie en ruisreductie bij een lange sluitertijd? Schakel deze dan uit. Voor de nabewerking is het waardevol als je jouw beelden in RAW-formaat schiet om zoveel mogelijk data op te slaan.

  • Statief

Je werkt bij lightpainting met lange sluitertijden waarbij het belangrijk is dat je bewegingsonscherpte voorkomt. Vang het lichtspoor zo scherp mogelijk in beeld door je camera op een statief te plaatsen en schakel de beeldstabilisatie van je lens en camera uit.

  • Lichtbron(nen)

Er zijn verschillende lichtbronnen beschikbaar voor het schrijven met licht. Zo kun je glow sticks, laserpennen, siervuurwerk, staalwol  (leer hier hoe je met staalwol lichtsporen kunt maken), smartphones en zaklampen gebruiken voor jouw creatie.

  • Donkere omgeving

Ga je voor het eerst schrijven met licht? Experimenteer dan eens in een donkere ruimte, zodat je geen rekening hoeft te houden met veranderende lichtomstandigheden. Daarna kun je in situaties met weinig licht aan de slag gaan die een stemming aan jouw beeld meegeven. Denk maar eens aan avondfotografie, zonsopkomst en -ondergang of het blauwe uurtje. Wanneer je lightpainting met reflecties combineert, ontstaan er prachtige droombeelden.

  • Optioneel: model

Werk je met een model? Let er dan op dat deze stil blijft staan om bewegingsonscherpte te voorkomen. Belicht het model met een (zak)lamp of (reportage)flitser en gebruik dit licht net voordat de sluiter dichtgaat. Laat de lichtkunstenaar daarnaast donkere kleding en handschoenen dragen, zodat deze niet op de foto te zien is. Je kunt de lichtbron ook aan de achterzijde afplakken met tape, zodat het licht niet op de tekenaar valt.

Lightpainting stappenplan

Stap 1: Plaats je camera op een statief

Nu kun je de beeldstabilisatie op je camera en lens uitzetten.

Stap 2: Stel je camera in

Gebruik een zo laag mogelijke ISO-waarde om overbelichting en ruis te voorkomen. Start bijvoorbeeld met een waarde van 100. Plan hoeveel tijd je nodig hebt voor het maken van jouw lichtcreatie en stel de sluitertijd hierop in. Start met zo’n 15 seconden. Houd het grootste gedeelte van je beeld scherp met een diafragmawaarde van rond de f/8.

Stap 3: Stel scherp

In het donker kan scherpstellen een uitdaging zijn. Belicht het onderwerp daarom met een lamp en gebruik de autofocus modus om op het onderwerp scherp te stellen. Zet daarna de instellingen op manual. Wil je handmatig scherpstellen? Gebruik dan de liveview functie. Wanneer je zelf gaat tekenen kun je de spullen gebruiken die je bij je hebt om scherp te stellen op de plek waar jij straks gaat staan.

Stap 4: Maak een testfoto

Maak een testfoto en pas waar nodig instellingen aan. Ben je tevreden? Aan de slag! Ben je benieuwd naar meer tips voor lightpainting fotografie? Bekijk dan deze pagina.

Tutorial: schrijven met licht

Hoe je kunt schrijven met licht laat fotograaf Fabian Ruijgrok hieronder zien: 

 

Creativiteit in de wintermaanden

Ben je benieuwd naar meer inspiratie voor fotografie tijdens de wintermaanden? Bekijk dan het volgende thema.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie