Ruisreductie in Photoshop

Amy Schutte 2945

Zo nu en dan ontkom je er niet aan: een hoge ISO. Een ruimte waar je erg graag een foto wil maken, maar totaal geen daglicht naar binnen komt. Een foto van de sterren of de maan. Door de lichtgevoeligheid van je sensor te verhogen met een hogere ISO is een foto gelukkig wel mogelijk, maar wordt het resultaat vaak korrelig.

Als de ruis erg sterk is, kun je die niet helemaal verhelpen in de nabewerking. Maar je kunt deze wel verminderen, tot een waarde die wellicht wel acceptabel is. Hier geven we je een aantal manieren om dat aan te pakken in Photoshop.

Oppervlak vervagen

Maak voor de zekerheid een extra laag aan, die een kopie is van de oorspronkelijke foto. Als je dit doet voor je begint, kun je altijd de laag met bewerkingen weggooien en gaat je oorspronkelijke foto niet verloren. Oppervlak vervagen, of surface blur, is een goede methode om kleurruis uit je foto te halen. Ga naar Filter > Vervagen > Oppervlak vervagen om dit filter te activeren. Wat surface blur feitelijk doet, is de randen te behouden en de vlakken daar tussen te vervagen. Je kunt de waarde in eerste instantie hoog zetten, want het effect pas je nog verder aan. De afbeelding staat nu op een laag en daardoor kun je met overvloeimodus (blending modes) het effect aanpassen. Kies voor de overvloeimodus color (kleur). Photoshop gebruikt nu de kleuren van de oppervlaktelaag en de textuur van de onderste laag. Zo verminder (of verwijder) je je kleurruis.

Ruisreductie

Ook hier kopieer je eerste de basislaag, om je oorspronkelijke foto te behouden. Ga vervolgens naar Filter – Ruis – Ruis reduceren (Filter – Noise – Reduce Noise). Je komt dan in het scherm met de schuiven, waarbij je je instellingen kunt maken. Je kunt beginnen met ‘sterkte’ en ‘details behouden’. Test ze uit en bekijk het resultaat, want voor elke foto zijn de waarden anders. Als je de kleurruis hebt verwijderd met ‘oppervlak vervagen’, kun je deze op 0 zetten. Je kunt de details verscherpen, maar kijk goed want waarschijnlijk brengt dat weer wat ruis terug.

Stof en krassen

Maak eerst weer een nieuwe lege laag aan door op het icoontje onderin het lagen paneel te klikken. Ga nu naar Filter > Ruis > Stof en Krassen (Filter – Noise – Dust and scratches). Nu kun je een ‘straal’ en een ‘drempel’ instellen. De drempel kun je beter laten, omdat deze weer details zal verscherpen en de ruis juist weer aanwakkert. De straal zorgt ervoor dat de foto wat vervaagt. Speel met de dekking tot je tevreden bent met het resultaat. Deze manier van ruisreductie werkt vooral goed bij een onscherpe achtergrond, of een achtergrond die geen belangrijke rol speelt in de foto.

Plugins

Er zijn ook plugins te verkrijgen, die je al dan niet moet kopen en die werken met Photoshop en/of Lightroom. Twee goed werkende ruisreductie plug-ins zijn Neat Image en Define van NIK Software. Deze zijn speciaal ontwikkelt voor ruisreductie en werken over het algemeen erg goed. Maar logischerwijs is het wat meer gedoe om een plugin te installeren en aan de gang te krijgen.

Ruis als stilistisch effect

Ruis hoeft niet altijd onwenselijk te zijn. In een film noir achtige setting voegt het juist structuur en sfeer toe. Het geeft een beetje het ‘oude krantenfoto’ gevoel, dus kijk of je de ruis wellicht kunt gebruiken in je foto’s.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy