Review: Panasonic Lumix GX8

Review: Panasonic Lumix GX8

Nadja Geskus 2182
De Panasonic Lumix GX8 is de eerste micro four thirds-camera met een 20-megapixelsensor. Net als de GX7 heeft het toestel een uitklapbaar scherm en een kantelbare zoeker. De body en zoeker zijn een stukje groter geworden.

In naam is de Lumix GX8 de opvolger van de GX7, maar het is ook een grotere broer. Het meetzoekerachtige ontwerp is behouden, maar het toestel is wel groter dan zijn voorganger. Dankzij de grotere afmetingen plus de forse handgreep, voelt de GX8 serieuzer aan en ook de handligging is hierdoor verbeterd. Dat is vooral zo als je de grotere lenzen gebruikt, zoals de 14-140mm en de high-end 12-35mm f/2.8. Panasonic levert kit-uitvoeringen met deze lenzen, naast een kit met de 14-42mm II. Het is wel een beetje jammer dat Panasonic nog dezelfde accu als bij de GX7 gebruikt, er was zeker ruimte voor een grotere. Een volle lading is goed voor ongeveer 330 foto’s, voor een vakantie is het daarom wellicht verstandig om een tweede accu aan te schaffen. De Lumix GX8 mag dan een relatief forse mft-camera zijn, in vergelijking met een spiegelreflex is deze systeemcamera lekker compact en licht. Panasonic gebruikt een magnesiumlegering voor de body, die heel degelijk aanvoelt en is afgedicht tegen stof en vocht. Je kunt daardoor blijven fotograferen als het weer slechter wordt. Op de bovenkant van de camera vind je een behoorlijk aantal instelknoppen. Met een groot draaiwiel kun je de belichting corrigeren. Daarnaast zijn er twee instelwieltjes voor diafragma en sluitertijd die je desgewenst ook voor andere functies kunt gebruiken. Met een druk op de 'Dial Operation Switch' wissel je bijvoorbeeld van diafragma en sluitertijd naar witbalans en gevoeligheid. Dankzij de ingebouwde wifi en nfc kun je de camera eenvoudig verbinden met een smartphone of tablet. Met de Panasonic Image App kun je de camera op afstand bedienen en de foto's draadloos overbrengen om ze vanaf je smartphone op bijvoorbeeld Facebook te plaatsen.

Grote, kantelbare zoeker

Het hoogtepunt van de Lumix GX8 is toch wel de enorme kantelbare zoeker. In de GX7 zagen we voor het eerst een elektronische zoeker die je negentig graden omhoog kunt klappen, zodat je van boven in de zoeker kunt kijken. De zoeker in de GX8 is echter een flinke vooruitgang. De zoeker van de GX7 heeft met 2,76 miljoen beeldpunten weliswaar een hogere resolutie, maar de oled-zoeker van de GX8 biedt een veel prettiger beeld. De zoeker van de GX7 heeft een 16:9-verhouding, je gebruikt dus niet alle pixels tijdens het fotograferen in 4:3-formaat. De vernieuwde zoeker in de GX8 heeft een 4:3-verhouding en toont met een vergroting van 0,77x een heel royaal zoekerbeeld, vergelijkbaar met de Fujifilm X-T1, tot voor kort de camera met de grootste zoeker op de markt. Het beeld is zelfs groter dan dat van professionele fullframe-dslr's! Het kantelmechanisme stelt je in staat om van bovenaf in de camera te kijken. Hierdoor heb je creatieve mogelijkheden en het is ook handig tijdens het filmen. De grote zoeker is in combinatie met de vele hulpmiddelen voor handmatige focus ook ideaal voor wie met manuele objectieven (via een adapter) fotografeert of graag handmatig scherpstelt. Met MF Assist wordt een deel van het beeld uitvergroot en er is ook focus peaking beschikbaar. De consequentie van de opklapbare zoeker is wel dat er geen ruimte meer was voor een ingebouwde flitser. Die moet je dus apart aanschaffen. Panasonic levert zelf drie verschillende flitsers, met prijzen van 193 tot 599 euro. ‘Vreemd merk’-flitsers passen ook, maar dan moet je de belichting handmatig instellen.
Dankzij de grotere behuizing heeft de GX8 ook een oled-scherm gekregen, dat naar de zijkant uit te klappen is en 180 graden kan draaien. Het 3-inch scherm met 1,04 miljoen beeldpunten heeft aanraakfunctionaliteit. Als je de zoeker gebruikt, staat het scherm uit, maar je kunt ook dan nog door je vinger over het scherm te bewegen het focuspunt verplaatsen, dankzij de Touch Pad AF-functie.

Beeldkwaliteit

Al jarenlang voorzien Panasonic en Olympus hun mft-camera's van een 16-megapixelsensor. Met de 20-megapixelsensor doorbreekt de Lumix GX8 voor het eerst die barrière. Het brengt de camera wat resolutie betreft dichter in de buurt van de 24-megapixelsensoren, die vandaag de dag in de meeste spiegelreflexen met aps-c-sensor te vinden zijn. Ondanks de toegenomen resolutie, zijn de ruisprestaties vergelijkbaar met de 16-megapixelsensoren in camera's als de Panasonic GH4 en G7. Tot iso 1600 is er weinig storende ruis te zien. Iso 3200 en 6400 leveren nog goede beeldkwaliteit als je in raw fotografeert en de kleurruis verwijdert. Op de hoogste waarden van 12.800 en met name 25.600, verlies je wel veel details door de flink aanwezige ruis en de ruisonderdrukking. Het dynamisch bereik is volgens Panasonic iets beter, het verschil zou 1/3e stop bedragen. In de praktijk is dat niet te zien, maar de beeldkwaliteit van de nieuwe sensor doet weinig onder voor toestellen met een (iets grotere) aps-c-sensor. Hoewel het verschil tussen 16 en 20 megapixels niet heel groot is, levert de GX8 toch net iets meer details en geeft de hogere resolutie je meer ruimte om bestanden te croppen.

Review: Panasonic Lumix GX8

Dubbele beeldstabilisatie

De Lumix GX7 was de eerste Panasonic-camera met een gestabiliseerde sensor. Het systeem, met stabilisatie over twee assen, kon zich echter niet meten met de vijf-assige stabilisatie in Olympus OM-D-camera's. In de GX8 heeft Panasonic een nieuw stabilisatiesysteem toegepast, dat de naam Dual I.S. krijgt. Dit systeem kan de ingebouwde sensorstabilisatie combineren met de beeldstabilisatie van Panasonic OIS-objectieven. Wel moesten Panasonic-objectieven eerst voorzien worden van een firmware-update, voordat ze gebruik kunnen maken van Dual I.S. Bij de lancering zijn zes objectieven geschikt, waaronder de drie exemplaren die Panasonic levert in de diverse kits. Rond november/december was er een firmware-update voor een vijftal Panasonic-objectieven en in februari 2016 zijn nog eens vier objectieven compatibel gemaakt met het Dual I.S.-systeem. Drie oude objectieven, de 14-45mm, 45-200mm en 100-300mm krijgen geen updates. In de praktijk werkt de dubbele beeldstabilisatie behoorlijk goed bij lange brandpuntafstanden. Zo maakten we scherpe opnames met een sluitertijd van 1/25e seconde bij een equivalent van 200mm. Dit komt overeen met zo'n drie stops winst. De stabilisatie werkt beter dan bij de GX7, maar de prestaties komen in onze tests toch niet in de buurt van de vijf-assige sensorstabilisatie in de Olympus OM-D-camera's. Het lukt ons bijvoorbeeld niet om in de groothoekstand echt scherpe foto's te maken met sluitertijden van 1/3e seconde, met de OM-D-camera's is dat geen probleem. Helaas werkt de sensorstabilisatie nog steeds niet tijdens het filmen. Wel heeft Panasonic elektronische beeldstabilisatie toegevoegd die werkt als je filmt in 1080p-resolutie. In combinatie met een OIS-objectief levert dat '5 Axis Hybrid OIS' op, een techniek die ook in compactcamera's als de FZ1000 en FZ300 zit. Dit zorgt voor stabiele filmbeelden, maar is helaas niet beschikbaar bij 4K-opnames.

Snelheid en autofocus

Net als de GH4 en G7, beschikt de GX8 over de 'Depth from Defocus'-techniek. Deze focustechniek werkt in combinatie met Panasonic-objectieven en zorgt voor goede prestaties bij het volgen van onderwerpen. De autofocus op basis van contrastdetectie werkt lekker snel en ook bij weinig licht kan de camera moeiteloos het scherpstelpunt vinden. Ten opzichte van de GX7 krijgt de GX8 veel nieuwe AF-functies, zoals gezichtsdetectie en oogautofocus en de Starlight AF-functie, waarmee je op sterren scherp kunt stellen. De Panasonic Lumix GX8 fotografeert met maximaal 8 beelden per seconde, maar je bent dan beperkt tot  autofocus bij de eerste opname. Met gebruik van continu-autofocus daalt de snelheid naar een respectabele 6 bps. Panasonic heeft de GX8 voorzien van een flinke buffer. Fotografeer je met 8 bps, dan kun je een serie van 33 raw-bestanden maken voordat de camera vertraagt, bij 6 bps, is dat 37 raw's. Schakel je over naar jpg-formaat, dan kun je eindeloos door blijven fotograferen met de maximale snelheid. De mechanische sluiter heeft een maximale sluitertijd van 1/8000e seconde, met de elektronische sluiter wordt dat 1/16.000e seconde. Deze sluiter wordt ook gebruikt in de Silent Mode, hierin maakt de GX8 geen enkel geluid als je fotografeert. De elektronische sluiter kan wel 'rolling shutter' opleveren, deze stand is dus minder geschikt voor het fotograferen van snelle actie.

4K movie

Panasonic mikt met de GX8 vooral op fotografen, maar er is ook een geavanceerde 4K-filmfunctie. Je kunt filmen in 4K-resolutie (3840x2160 pixels) met 24 of 25 fps. In 1080p-resolutie heb je keuze uit frame rates van 50, 25 en 24 fps. Film je in 4K, dan wordt het beeld uitgesneden en verlies je wat groothoek. De totale cropfactor in vergelijking met fullframe bedraagt dan ongeveer 2,5x. Je kunt een externe microfoon aansluiten, maar er is geen ingang voor een koptelefoon. Panasonic gebruikt de 4K-capaciteiten van de camera ook voor bijzondere fotofuncties, zie verderop.

CONCLUSIE

De Panasonic Lumix GX8 is een van de meest geavanceerde mft-camera's van dit moment. Het hoogtepunt van de camera is wat ons betreft de enorme kantelbare zoeker. Er zijn weinig camera's die een groter beeld laten zien. Hoewel Dual I.S. verbeteringen biedt ten opzichte van de stabilisatie in de GX7, blijft het systeem toch wat beperkt in vergelijking met de vijf-assige stabilisatie van Olympus. Het werkt alleen in combinatie met Panasonic-objectieven en sensorstabilisatie werkt niet tijdens het filmen. Toch is het een nuttige toevoeging die ervoor zorgt dat je in veel situaties met langere sluitertijden nog scherpe foto's kunt maken. De nieuwe 20-megapixelsensor levert een zeer goede beeldkwaliteit. Ondanks de hogere resolutie zijn de ruisprestaties vergelijkbaar met de 16-megapixelsensoren van Panasonic. De 4K-filmfunctie levert haarscherpe video's af. Bovendien is de GX8 behoorlijk snel en is de buffer erg ruim. Dat, in combinatie met de stevige behuizing met vele bedieningsknoppen, maakt fotograferen met deze camera een zeer prettige ervaring.

KENMERKEN

- 20 megapixels
- Elektronische zoeker
- Op- en uitklapbaar scherm
- Dubbele beeldstabilisatie
- 4K film en foto

+ Goede beeldkwaliteit
+ Degelijk bouw
+ Uitklapbare zoeker
+ Groot zoekerbeeld
Prijs: € 1199,- (body)

Review: Panasonic Lumix GX8

Tekst en fotografie: Julian Huijbregts

afbeelding van Nadja Geskus
Door: NadjaGeskus

NadjaGeskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanNadja