digifoto Starter Awards

Review: Panasonic Lumix G90

Christel de Wolff 2908
Na de introductie van de full frame Lumix S1 en S1R is de Lumix G90 hét bewijs dat Panasonic niet zal stoppen met het uitbrengen van MFT-camera’s. Hoe presteert de Panasonic Lumix G90 in de praktijk?

Handzaam

Wat allereerst opvalt aan de Panasonic Lumix G90 is het formaat en het gewicht. De kleine spiegelloze camera weegt 533 gram en is 130mm breed, 93,5mm hoog en 77,4mm diep. Kortom, een kleine en handzame camera. Door de grip ligt de Lumix G90 goed in de hand. Ook belangrijk: de knoppen op de boven- en achterkant van de camera zijn makkelijk en snel te bedienen. Het kantelbare LCD-scherm aan de achterkant is bovendien touchscreen waardoor je extra snel je focus­punt kunt verleggen en dergelijke.

Krachtige processor

De Lumix G90 heeft een 20.3 megapixel sen­sor (dezelfde als de GH5 en G9) en beschikt over een nieuwe Venus Engine processor en beeldstabilisatie. Panasonic heeft gekozen voor maximale scherpte en heeft dan ook het aliasfilter weg gelaten. Door deze beslissing heb je meer kans op het zien van moiré onder bepaalde omstandigheden zoals het fotogra­feren van kleding met fijne texturen, maar heb je in de rest van de gevallen nóg scher­pere beelden dan met filter. De sensor is een Micro Four Thirds (17.3 x 13mm) waardoor je een cropfactor van 2.0 krijgt.

In de praktijk

Omdat de camera spatwater- en stofdicht is, durf je hem ook echt overal mee naar toe te nemen. En dat gaat moeiteloos, omdat de camera zo handzaam en compact is dat je bijna vergeet dat je hem bij je hebt. Het fotograferen met de Lumix G90 gaat vrij in­tuïtief en met de 5-assige Dual IS2 beeldsta­bilisatie durf je gemakkelijk uit de hand te schieten, zelfs bij iets langere sluitertijden. Je wint hiermee tot vijf stops. De resultaten liegen er niet om. In een handomdraai leg je allerlei scenes vast, eventueel met bur­stopnames van tot 9 beelden per seconde. De bijgeleverde G Vario 12-60mm f/3.5-5.6 kitlens is bovendien een allround ob­jectief waarmee bijna iedere situatie gefotografeerd kan worden.

Video

De Panasonic Lumix G90 leent zich uitstekend als filmcamera. Zo film je gemakkelijk 4K (30bps), maar kun je ook kiezen voor FullHD en HD op verschillende snelheden. Dankzij het vrijkantelbare schermpje is de camera ook geschikt als vlogcamera. Foto’s en video’s delen gaat ook in een handomdraai dankzij verbindin­gen via Bluetooth en Wifi.

Conclusie

Overstappen van een compactcamera naar een snelle en degelijke systeemcamera is wel heel makkelijk met de Lumix G90. De 20.3 megapixel camera ligt fijn in de hand en is ideaal voor op reis. Door over te stappen op een systeemcamera, kun je je mogelijkheden uitbreiden met diverse objectieven. Tot die tijd voldoet de kitlens (12-60mm f/3.5-5.6) ook prima.

Adviesprijs body € 999,- (met kitlens € 1.399)
Info www.panasonic.com

Beoordeling Panasonic Lumix G90  

+ Handzaam en licht
+ Snelle autofocus i.c.m. touchscreen
+ Videofuncties

We testten de Panasonic Lumix G90 in digifoto Starter 2.2019 en beoordeelden de camera met een Zeer Goed award. 

Specificaties Panasonic Lumix G90

Aantal effectieve pixels 20.3 megapixels
Beeldsensor Live MOS
Beeldstabilisatie Dual I.S 2 stabilisatie
Videofunctie 4K 30bps en Full HD 60bps
ISO 100 tot 25.600
Levensduur accu circa 900 opnamen
Afmetingen 130.4 x 77.4 x 93.5 mm
Gewicht circa 533 gram
Connectiviteit WiFi en Bluetooth

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel