Review Nikon D3400

Review Nikon D3400: Ideaal voor de beginner

Dre de Man 5048

Nikon maakte elf jaar geleden voor het eerst een kleine en goedkope instapspiegelreflex, de D50. Bijna twee jaar geleden introduceerde Nikon de zesde generatie van deze serie en nu de zevende: de D3400. Geen revolutionaire veranderingen, maar dat neemt niet weg dat de kleine Nikon nog steeds een zeer aantrekkelijke aanbieding is. Het is ook een camera die heel goed kan concurreren met spiegelloze camera’s en die voor de beginner een paar verrassend aantrekkelijke eigenschappen heeft.

Als je wilt beginnen met fotograferen sta je voor een keuze. Neem je een (instap)spiegelreflex of ga je voor de steeds populairder wordende systeemcamera? De merkbare voordelen van de spiegelloze camera’s liggen vooral op het gebied van de scherpstelling bij video en de compactere en lichtere constructie. De (instap)reflexen zijn echter kleiner en lichter geworden en de spiegelloze camera’s vaak zwaarder en groter. Het is dus niet zo gek dat de instapreflexen van Nikon en Canon het nog steeds goed doen in de verkoopstatistieken.

De Nikon D3400 weegt nog maar 445g met batterijen. De voorgangers D3300 en D3200 wegen respectievelijk 460g en 505g. De D3400 is de lichtste van de huidige reflexcamera’s en is lichter dan de (spiegelloze) Sony a6500.  Met het inklapbare set-objectief en zeker met de nieuwe telezoom AF-P 70-300mm f/4.5-6.3 valt de D3400 qua grootte ook nauwelijks meer op dan de spiegelloze camera’s – met uitzondering van de diepte van de camera. Ondanks het vrij simpele AF-systeem stelt de D3400 bij weinig licht met lichtzwakke objectieven zeer snel en goed scherp. Opvallend is ook dat de camera het in de meest eenvoudige scherpstelstand (automatische veldkeuze) het in veel gevallen heel goed doet. Kennelijk zijn de scherpstelalgoritmen nog verbeterd in de afgelopen jaren. Bij video en liveview is de D3400 in het nadeel, maar toch weer een stuk sneller dan eerdere Nikon-camera’s, bijvoorbeeld de D7100. De sensor is van zeer hoge kwaliteit, waarbij echter wel opgemerkt dient te worden, dat die van de D5600 beter is.

Smartphone

Bij de vergelijking met de D3300 valt meteen op dat de D3400 nu een ingebouwde mogelijkheid heeft om foto’s naar een smartphone te versturen. Het gebruik van sociale media is zo ingeburgerd, dat het zo langzamerhand een must is. Bij de D3400 kan dat alleen via een programma dat Nikon SnapBridge noemt. Je installeert een app op je iPhone of Android telefoon, paart één keer de camera met de telefoon en vanaf dat moment verstuurt de camera – als je dat wil – automatisch alle foto’s naar de telefoon. Je kunt dat ook uitzetten en foto’s uitkiezen die je wil versturen. Aardige bijkomstigheid is dat je via de telefoon ook de tijd en de GPS-data naar de camera kunt sturen, maar ook dat kun je uitzetten als je wilt. (Die GPS-data worden dan toegevoegd aan je foto’s). Bluetooth LE verbruikt maar weinig energie, zeker in vergelijking met Wifi.

De camera kan prima foto’s in webresolutie op de achtergrond versturen, wanneer de camera eenmaal gepaard is met een smartphone heb je er geen omkijken naar. Het systeem is niet geschikt voor semiprofessioneel gebruik, grote foto’s kun je niet versturen en RAW’s ook niet (Oplossing: maak RAW + jpgs of verwerk je RAW’s in de camera tot jpg). Bij de D3300 kon dat alleen met een extra adapter en daarmee is die camera meteen vrijwel even duur als de D3400. Afgezien daarvan moet je dan de oudere app van Nikon gebruiken en dat kost wat meer aandacht en moeite – al gaat het versturen dan sneller en kan de camera op afstand bestuurd worden.

Nikon heeft overal een paar gram gespaard en zo kon de camera ondanks de toevoeging van Bluetooth een stuk lichter worden dan de D3300. De ultrasone sensorreiniging is daaraan opgeofferd. Voor wie niet vaak objectieven wisselt is dat geen groot nadeel. Het is ook moeilijk te zeggen hoe effectief ultrasone reiniging is. Bij ieder camera krijg je na verloop van tijd stof op de sensor, maar vaak is dat niet te zien. De ervaring leert dat dat moment door ultrasone reiniging maar een paar maanden wordt uitgesteld. Bij kleverig stof als pollen helpt sowieso alleen natte reiniging. Wie wel vaker objectieven wisselt, doet er in ieder geval –ook bij andere camera’s - goed aan een blaaskwast te gebruiken.

Liveview

De sensor van de D3400 is weer een heel klein beetje beter geworden dan die uit de D3300. Ook de scherpstelling is beter geworden, maar ook hiervoor geldt dat Nikon daarin al goed was. Een voordeel is, dat dankzij de nieuwe AF-P-objectieven de camera ook een stuk sneller en rustiger scherpstelt bij video en Liveview (Liveview is het gebruiken van de monitor achterop de camera, in plaats van de reflexzoeker waarmee je de camera echt tegen je hoofd aan drukt). Het is trouwens opmerkelijk hoeveel mensen zo’n instapreflex op een vreemde manier gebruiken. Ze houden dan de camera met uitgestrekte armen op een afstand en kijken dan op het scherm achter op de camera. Dat is heel onhandig omdat je niet met je handen kijkt. Druk je de camera tegen je hoofd dan is die camera als het ware een verlangstuk van je oog en volg je je onderwerp met de camera net zo gemakkelijk als met je ogen. Een tweede reden om zo te werken is dat de camera dan veel sneller scherpstelt en een derde reden is dat hij veel minder stroom verbruikt. Het geringe energieverbruik is meteen ook een van de grote voordelen van deze camera: je kunt er heel veel foto’s mee maken zonder de batterij op te laden. Officieel zijn dat er 1200, maar wanneer je niet flitst en niet iedere foto minutenlang bekijkt zijn dat er nog veel meer. Wie heel energiezuinig wil fotograferen kan de camera ook nog in vliegtuigmodus zetten.

Sensor

De D3400 heeft net als de andere Nikon-camera’s de beste sensor van alle aps-c-camera’s op de D500 na. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat de D5500/5600 en D7100 en D7200 meer detail uit de aller donkerste schaduwen van hun RAW-foto’s halen, want die werken met 14 bit. De sensor is trouwens anders dan vaak beweerd wordt geen Sony-sensor, maar een naar Nikon-ontwerp door Toshiba geproduceerde sensor. In vergelijking met de D3300 is het ISO-bereik verhoogd van 12.800 naar 25.600, al houdt dat niet in dat de ruis bij de hoogste ISO-waarden ook 2x kleiner is.

De 3400 heeft 15 scherpstelvelden waarvan het middelste het beste is, dat is een kruissensor. Opvallend is dat in de automatische veldkeuzestand (de standaardkeuze voor de scherpstelling) de camera er heel goed in slaagt scherp te stellen. Wie wil, kan echter ook één veld uitkiezen (ideaal voor alle niet snel bewegende onderwerpen) of de camera over meerdere velden je onderwerp laten volgen (ideaal voor zeer snel bewegende onderwerpen).

Een aardige mogelijkheid voor echte beginners is het gebruik maken van de Guide. Daarmee kies je via vragen voor een aantal gebruikssituaties of effecten en daarna past de camera automatisch alle instellingen aan. Met een heel klein beetje kennis doe je dat beter en sneller zelf,  maar de gids is wel een goede hulp voor wie dat niet wil of kan.

Conclusie

De D3400 borduurt voort op de succes van zijn voorganger. De beeldkwaliteit van de camera is van zeer hoog niveau. De D3400 is vooral ideaal voor wie net kennismaakt met de reflexcamera, of voor wie redeneert dat de kwaliteit van het instapmodel al hoog genoeg is. Wie zeker weet dat de verbinding met de smartphone niet nodig is, kan ook goed toeven met de D3300. Wie wat minder een beginner is, zou echter ook moeten kijken naar een D5500, D5600 of D7100. (Die laatste camera is vooral interessant voor wie nog oudere Nikon-objectieven heeft of belang hecht aan AF-fijninstelling.) De D3400 maakt echter verreweg de beste foto’s voor het geld. Kortom: zeer aanbevolen als instapcamera en in combinatie met extra objectieven ook geschikt voor grotere uitdagingen.

Positief:

·         Zeer goede AF

·         Maakt heel veel foto’s op een batterijlading

·         Zeer laag gewicht

·         Allerbeste beeldkwaliteit in zijn klasse: zeer goede kleuren, dynamiek en goede ruisonderdrukking

·         Uitstekende ergonomie

·         Heel veel lenzen en accessoires beschikbaar

·         Versturen van foto’s en overdracht van GPS-data via SmartBridge.

Minder positief:

·         Geen 14 bit bit RAW

·         AF minder snel bij video


 

Beeldkwaliteit - 9
Bediening - 8
Snelheid - 8
Behuizing - 8,5
Prijs / kwaliteit - 9,5

Info: Nikon

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre