digifoto Starter Awards

Review: HP Sprocket Plus

Christel  de Wolff 4664
De HP Sprocket Plus is een draadloze pocketprinter waarmee je eenvoudig foto's print vanaf je smartphone. Met een paar simpele klikken in de HP Sprocket app, laat je al de herinneringen gefotografeerd met je telefoon tot leven komen op zelfklevende printjes.

30% grotere prints met HP Sprocket Plus

De HP Sprocket Plus is de vernieuwde versie van de HP Sprocket. Het verschil zit in de afmetingen van de foto’s die het apparaat afdrukt. De Plus print namelijk foto’s dertig procent groter dan de andere Sprockets. Dat zijn nog steeds geen hele grote posters, het formaat is 5,8 bij 8,7 centimeter. Precies groot genoeg om die ene selfie of Instagram foto op af te drukken.

De portable printer is draadloos en heeft een accu die je binnen anderhalf uur helemaal kunt opladen door middel van het bijgeleverde USB-kabeltje. Op een volledige acculading maak je tot zo’n 30 prints. Je hoeft nooit bang te zijn dat de inkt op is, want de printer gebruikt geen cartridges maar speciaal Zink (Zero Ink) papier, waarover later meer.

Als je de HP Sprocket Plus uit de verpakking haalt, moet je het doen met een summiere beschrijving van hoe je hem kunt opladen. En op het bijgeleverde pakje HP Zink papier staat hoe je het papier in de lade moet leggen. Maar hoe verder? Gelukkig is meer informatie te vinden in de app die te downloaden is voor zowel iOS als Android systemen.

Gebruiksvriendelijke HP Sprocket App

De HP Sprocket app is compatible met meerdere versies van de HP Sprocket en bij het starten kies je welke jij in bezit hebt. Dan vertelt de app je hoe je verbinding kunt maken via Bluetooth. Als je telefoon de Sprocket heeft gevonden, kun je meteen aan de slag. Via de app kies je een foto uit de mediabibliotheek of van social media. Vervolgens kun je die met een simpele druk op de knop naar de printer sturen, maar je kunt er ook voor kiezen om de foto eerst te bewerken. De opties gaan van simpele aanpassingen om de afbeelding mooier te maken tot aan creatieve opties zoals het plaatsen van leuke kaders die regelmatig worden geüpdatet afhankelijk van de seizoenen.

Tevreden met eventuele bewerkingen en klaar om te printen? Druk op het printericoontje onderin je scherm en de printer begint meteen te werken. Het apparaat is super stil en binnen enkele seconden schuift er een afdruk van jouw opgeleukte foto naar buiten. Er is nog een verrassing. Peuter de achterkant van de foto los en je hebt jouw eigen fotosticker die je overal op kunt plakken van je agenda en multomap tot koelkast, fiets en laptop. 

Printen met Zink, zero ink

De printer gebruikt geen vloeibare inkt zoals we dat kennen van inkjets. De HP Sprocket Plus plaatst kristallen op het speciale Zink papier die door verhitting worden geactiveerd waarna je foto tevoorschijn komt. Voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn om cartridges van dit kleine apparaat te hoeven verwisselen. Nadeel is dat deze methode alleen met het speciale papier werkt. Zero Ink werkt met het kleurprofiel CYM (de kleuren cyaan, geel en magenta) in plaats van het gangbare CYMK en door de afwezigheid van zwarte tonen ogen de foto’s die geprint zijn met de Sprocket Plus minder contrastrijk dan een hoogwaardige fotoprint. Maar de printer is natuurlijk niet gemaakt om museumwaardige prints te maken en het gemak en het plezier dat je onderweg kunt hebben met de Sprocket Plus weegt op tegen de iets mindere kwaliteit van de print.

 

Conclusie

De foto’s die uit de HP Sprocket Plus komen zijn geen hoogwaardige fotoprints zoals we ze gewend zijn uit een grote printer, maar daar is het apparaat ook niet voor gemaakt. In slechts een paar simpele stappen maak je al je dierbare herinneringen die op je smartphone staan tastbaar in leuke printjes van 5,8 x 8,7 cm die bovendien zelfklevend zijn zodat je ze overal op kan plakken. Dankzij het zero ink systeem hoef je geen rekening te houden met bijvullen van de inkt en de accu gaat mee tot wel 30 printjes.

De HP Sprocket Plus is verkrijgbaar in wit en zwart.

Adviesprijs HP Sprocket Plus: € 159,-
20 velletjes Zink papier vanaf € 13,99

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel