Review Fujifilm X-S10: het beste van X in één body

Christel de Wolff 2651
De Fujifilm X-S10 is op het eerste gezicht een compacte en bescheiden camera. In volledig zwarte uitvoering is de camera zeer onopvallend  en dus discreet te gebruiken. Al is dat laatste natuurlijk afhankelijk van het objectief wat je erop zet, want wanneer je naar buiten gaat met de X-S10 met daarop de FUJINON XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro, weet je zeker dat je opvalt. Ik wist in ieder geval de aandacht te trekken van een hoop hondenbezitters toen ik er met de camera op uit ging in de bosrijke dichtbij huis. 

Na diverse compacte Fujifilmcamera’s te hebben getest valt de Fujifilm X-S10 extra op dankzij de professionele mogelijkheden in dezelfde compacte jas als minder uitgebreide camera’s. De X-S10 weegt slechts 450 gram en heeft een kleine, maar fijne handgreep. In de kleine body ligt een 26,1 megapixel X-Trans BSI CMOS 4-sensor met X-Processor 4. Hiermee maak je niet alleen hoge resolutie foto’s, vergelijkbaar met topmodel X-T4, maar film je ook nog eens in een hoge resolutie, waarover later meer. De beeldsensor heeft een prima dynamisch bereik en de goede ISO-prestaties weten zeker te overtuigen. In situaties met weinig licht is het nog steeds mogelijk om een heldere en gedetailleerde foto te maken. 

‘De Fujifilm X-S10 is een compacte camera die zich leent voor zowel de professionele fotograaf als de semi-pro en enthousiaste starter’

Autofocus

Het fase-detectie autofocussysteem heeft een bereik over de hele sensor en zorgt ervoor dat de camera niet alleen accuraat scherpstelt, maar dat ook nog een supersnel doet. Ook hier is de techniek van de X-T4 afgekeken en kan de X-S10 scherpstellen in wel 0,02 seconde. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, kan de camera ook gezichten en ogen herkennen en daar snel op scherpstellen, ook bij weinig licht. Je kunt de kleine joystick op de achterkant van de camera gebruiken om je focuspunt te verleggen, maar – wanneer ingeschakeld – kun je ook met je vinger op het lcd-schermpje tikken, waarna de camera supersnel het focuspunt verlegt. 

Ergonomie

De kleine joystick op de achterkant van de camera werd al even genoemd. Deze is snel en prettig in gebruik, maar omdat hij toch wel klein uitgevallen is, voelt het werken ermee soms een beetje zenuwachtig. Hetzelfde geldt voor de kleine knopjes op de achterkant van de camera. Deze zijn net wat aan de kleine kant, waardoor het even zoeken is om de knop goed in te toetsen. Uiteraard is dit ook voor een groot gedeelte gewenning én kun je het gebruik van knoppen tot een minimum reduceren door veel gebruik te maken van het touchscreen. De knoppen aan de bovenkant van de camera, waaronder de modus-dial en de ISO-knop, liggen iets meer bovenop de camera en zijn al vrij snel blindelings te vinden. 

Onder het Fujifilm logo zit nog een interne flitser verstopt, met recht verstopt, want er is ook een flitsschoen aanwezig om een flitser of ander accessoire op te bevestigen, waardoor het in eerste instantie onlogisch lijkt dat er ook nog een interne flitser aanwezig is. Deze geeft echter een snelle en heldere stoot licht, die net even handig kan zijn op onverwachte momenten. 

Het lcd-scherm van de X-S10 geeft heldere kleuren en veel details weer. Je kunt vanuit verschillende hoeken goed naar het scherm kijken. Daarnaast is het scherm vrijkantelbaar, wat betekent dat het moeiteloos in alle mogelijke richtingen kan worden gedraaid, of je nu een foto van boven, onder of een schuin perspectief wil maken, staand, liggend of misschien een mooie selfie. Wanneer je het schermpje, of wellicht de hele camera, niet gebruikt kun je deze ook naar binnen gedraaid inklappen. Dit ziet er niet alleen mooi opgeruimd uit, maar behoedt het lcd-scherm ook voor krassen en stoten bij het vervoeren van de camera. Voor wie toch fan is van het kijken door de zoeker, deze is zeer helder en scherp en voorziet je in zelfs de lastigste lichtomstandigheden nog van een duidelijk beeld. 

Stabilisatie

De X-S10 beschikt over een vijfassig IBIS (in-body image stabilization) wat maar liefst tot zes stops aan bewegingsonscherpte opvangt. Let wel, dat is natuurlijk de bewegingsonscherpte die je zelf maakt door trillende handen of een instabiel statief en geldt niet voor de bewegingen van je onderwerp. Zie ook het artikel over stabilisatie in deze editie! De stabilisatie van deze Fujifilm-camera wordt bijgestaan door een digitale beeldstabilisatie (DIS). 

Voor starters én de (semi-)pro

De Fujifilm X-S10 is een compacte camera die zich leent voor zowel de professionele fotograaf als de semi-pro en enthousiaste starter die alvast wat doorgroeimogelijkheden wil incalculeren. De camera beschikt natuurlijk over de manuele stand als ook veelgebruikte voorkeuzestanden voor sluitertijd-, diafragma en ISO. Daarnaast is er een volautomatische stand én een SP-stand. Die laatste is in het bijzonder interessant, want het stelt de camera in staat om scenes te herkennen, waarna het apparaat de beste instellingen paraat heeft. Deze zijn nog naar wens aan te passen. De knoppen C1 tot en met C4 kun je zelf instellen om meteen toegang te hebben tot jouw meest gebruikte instellingen. Zet hieronder bijvoorbeeld jouw standaard instellingen voor wildlife, sport, portret of studio. Ook kun je nog kiezen voor filters, waarna je kunt kiezen uit spannende filters zoals zwart-wit en ‘speelgoedcamera’, maar ook uit achttien filmsimulaties die stuk voor stuk staan voor analoge filmrolletjes. Ook is er nog een videostand. 

Video

Zoals tegenwoordig niet meer weg te denken, is de Fujifilm X-S10 ook geschikt voor videografie. Met de rode videoknop bovenop de camera start je meteen een video. De camera filmt in 4K met 30 frames per seconde en full HD met 240 frames per seconde met een kleurdiepte van 4:2:0 8-bit op SD-kaart. Wanneer je de camera via een micro-HDMI-poort aansluit, kan hij zelfs tot 10-bit opnemen. De full HD modus met 240 frames per seconde is om prachtige slow-motion video’s te maken. De opnames worden dan vertraagd tot wel tien keer. 

Conclusie Fujifilm X-S10

Bij de X-S10 heeft Fujifilm diverse goede eigenschappen van eerdere X-serie modellen samengevoegd tot één. Dit heeft als resultaat dat de Fujifilm X-S10 een supercamera is die van alle gemakken is voorzien. De camera is compact en licht, maar ligt toch stevig in de hand en heeft een beeldkwaliteit die weinig te wensen overhoudt. 

Beoordeling Fujifilm X-S10

Beeldkwaliteit 8
Bediening 7,5
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 8

Specificaties Fujifilm X-S10

  • Adviesprijs € 999,- (body) € 1.399,- (incl. 18-55mm objectief)
  • Aantal effectieve pixels 26 megapixel
  • Video 4K / Full HD
  • Beeldsensor  X-Trans CMOS 4 APS-C
  • ISO-gevoeligheid 160 – 12.800 (uitgebreid: 80 – 512.000)
  • Sluitertijd  1/4000 sec - 15 min en bulb
  • Display vrijkantelbaar lcd met touchscreen
  • Afmetingen 126 x 85,1 x 65,4 mm
  • Gewicht 465 gram
  • Info fujifilm.eu

‘De beeldsensor heeft goede ISO-prestaties en weet te overtuigen, ook in situaties met weinig licht’

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel