Review: Fujifilm X-A7, mooier en beter

Redactie digifoto Starter 2902
De Fujifilm X-A7 is voor een beginnend fotograaf een zeer aantrekkelijke camera. Het heeft een mooie vormgeving, klein formaat en een groot en naar alle kanten draaibare scherm met wat handige instellingen. Bovendien passen alle objectieven van de Fujifilm X-serie erop. Ten opzichte van de voorganger is de camera ook veranderd. Is hij van binnen net zo mooi als van buiten?

Uiterlijk straalt de camera een zekere ambiguïteit uit. Aan de ene kant is het een aantrekkelijke camera voor wie wat meer wil dan een smartphone, aan de andere kant ziet de camera eruit als een uiterst compact alternatief voor gevorderden. Spoiler alert: de camera kan voor beide groepen aantrekkelijk zijn.

Laten we beginnen met uit te leggen waarin de camera verschilt van zijn voorganger. Die was geliefd, maar had ook wat punten die verbeterd zouden kunnen worden. Allereerst de monitor: die was alleen ‘zwenkbaar’ maar niet draaibaar in alle richtingen. Vloggers zien dat laatste graag, dus dat punt heeft Fujifilm aangepast. Verder is de monitor ook nog eens flink gegroeid, van 3 naar 3.5 inch. Dan de scherpstelling: deze was bij het vorige model aan de langzame kant. Op dat punt is de camera flink verbeterd. Dan video; 4k met 15 bps. In de praktijk had je er niet veel aan. Dat is dan nu 30 bps geworden. Nog een punt dat belangrijk is voor video is dat de X-A5 geen microfoonaansluiting had. De X-A7 heeft die wel. Check.

fujifilm x-a7
FOTO DERRICK ONG CAMERA FUJIFILM X-A7 SLUITERTIJD 1/4000 DIAFRAGMA F/4.5 BRANDPUNT: 56 MM

Oogherkenning

In de twee jaar sinds de introductie van het vorige model is er op het gebied van autofocus van spiegelloze camera’s veel veranderd. Dat zie je ook bij Fujifilm. De autofocus is niet alleen sneller en lichtgevoeliger. Hij is vooral op twee punten anders; tracking – het volgen van personen – lukt nu een heel stuk beter én de camera herkent ogen bij het scherpstellen. Dat is een zeer welkome aanvulling.

Er zijn ook punten die niet verbeterd zijn: er is nog steeds geen elektronische zoeker, dus wil je een onderwerp volgen in de volle zon, dan mis je die. Daar staat deze Fujifilm niet alleen in, maar het kan een selectiecriterium zijn. Voor overstappers van smartphones is het waarschijnlijk geen echt nadeel, want dan weet je niet beter. Voor iets gevorderde fotografen is het wel een puntje, ook omdat er geen elektrische zoeker bijgekocht kan worden. Het ontbreken van een elektronische zoeker maakt de camera natuurlijk ook kleiner, ieder nadeel heeft zijn voordeel.

Iets soortgelijks geldt voor de menu’s en knoppen. De camera heeft een aardig smart-menu waarbij met name de instelling van de verzachting van de achtergrond opvalt. Dat is niet eenzelfde soort software-oplossing als bij de nieuwste iPhones. Het is het echte werk, dus in feite gewoon de bediening van het diafragma. Voor beginners een handige instelling. Voor gevorderden zijn sommige functies zoals de ISO-instelling soms wat minder handig, maar daar staat weer tegenover dat de camera twee instelwielen heeft.

Verder zijn er ook wat zaken hetzelfde gebleven. Zo is de sensor onveranderd. Dat wil zeggen: goede ruiswaarden bij hogere ISO-instellingen en bij het lichter maken van schaduwen. Vergeleken met 100 ISO-camera’s is er wel minder speling bij het overbelichten, dat is bij het fotograferen iets om op te letten. dus aan die kant is de dynamiek kleiner. Ook het objectief is onveranderd. Mooi klein, en over een groot deel van het beeld vrij goed contrast. De hoeken van het beeld zijn in de groothoekstanden niet ideaal, al zal de beginnende fotograaf dat waarschijnlijk niet zien. De elektronische zoom is waarschijnlijk iets dat door beginners juist positief beoordeeld zal worden, terwijl gevorderden er minder enthousiast over zullen zijn.

Verder heeft de camera uiteraard een hele reeks van filters en de bekende Fujifilm-beeldinstellingen, De camera kan foto’s zelf bewerken, dat geldt ook voor RAW-opnamen. Ook is er Wifi en bluetooth, maar dat is zo langzamerhand vanzelfsprekend geworden.

Over het uiterlijk kun je alleen maar positief zijn: de camera ziet er echt mooi uit en slaagt erin beide doelgroepen aan te spreken. Hij lijkt erg op de X-A5 maar de metalen lijn op de handgreep maakt de camera een stuk eleganter. Ondanks de grotere monitor, is de camera zelfs een heel klein beetje lichter geworden.

fujifilm
FOTO DERRICK ONG CAMERA FUJIFILM X-A7 SLUITERTIJD 1/180 DIAFRAGMA F/1.6 BRANDPUNT: 56 MM

Conclusie Fujifilm X-A7

Geslaagde opvolger van de Fujifilm X-A5. Vooral de autofocus een heel stuk beter geworden. Het is een prima camera voor wie net wat meer wil dan een smartphone in een kleine verpakking en voor beginnende vloggers. Wie de camera combineert met bijvoorbeeld een 23mm f/2 kan er echter ook opnamen mee maken die aan hoge eisen voldoen.

+ goede autofocus
+ Mooi compact model
+ Weinig ruis bij hoge ISO-instellingen
+ Volledig zwenkbare monitor
- geen elektronische zoeker
- Objectief is in de hoeken minder scherp

Specificaties Fujifilm X-A7

Prijs: € 749,-
Afmetingen: 119 x 68 x 41 mm
Gewicht: 320g (met batterij en geheugenkaart)
Resolutie: 24,2 megapixel
Video: 4k tot 30 bps, Full HD tot 60 bps, slow motion (HD) 4x.
Info: fujifilm-x.com

Fotografie door Derrick Ong

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie