DIGIFOTO Awards

Review Feelworld S55; compacte, maar “grote” hulp

Christel  de Wolff 962
Wanneer je professioneel aan de slag wil met video op je DSLR, loop je al gauw tegen de beperkingen van het zoekerbeeld aan. Bij spiegelloze camera’s zijn de details van de zoeker al iets beter, maar ook die lenen zich niet helemaal voor het maken van bewegende beelden. Veel mensen filmen via hun LCD-schermpje, maar het gebruiken van een externe videomonitor is dé oplossing. 

Een externe videomonitor is een van de handigste hulpmiddelen voor videografen. Het beeld is een stuk groter dan het schermpje van je camera en kan precies zo gepositioneerd worden zoals jij dat wil. Bij gebruik van een externe videomonitor is het in de gaten houden van de scherpstelling een stuk makkelijker.

Wij gingen aan de slag met de Feelworld S55, een 5,5” videomonitor met een resolutie van 1280 x 720 pixels, helderheid van 450 cd/m2 en een contrastverhouding van 1000:1. Deze monitor is aan te sluiten via HDMI (zowel in als out) en ondersteunt een maximale resolutie van DCI 4K. De grote HDMI-poorten zijn, in vergelijking met veel camera’s die met onhandige mini- of zelfs micro-HDMI werken, een verademing. HDMI-uit is met name handig voor wanneer je als regisseur mee wil kijken. Dat kan door bijvoorbeeld een tweede monitor of een Wireless HDMI-transmitter aan te sluiten. 

Met schroefdraad aan de zijkant of onderkant van de monitor kun je hem plaatsen op de camera of op je statief. Ook kun je de meegeleverde kantelarm gebruiken voor nog meer mogelijkheden. Film je in lastige lichtomstandigheden? Gebruik dan de bijgeleverde zonnekap om de monitor af te schermen van irritante reflecties die het zicht belemmeren. 

De compacte videomonitor, werk super bij gebruik van kleine (spiegelloze) camera’s of een gimbal. Ondanks het kleine formaat, is de monitor stevig gebouwd. De monitor weegt slechts 175 gram. De batterij maakt het accessoire wat zwaarder, maar nog steeds goed hanteerbaar. Deze batterij wordt niet bijgeleverd, maar de monitor kan een Canon LP-E6 of Sony NP-F batterij gebruiken, dus de kans is groot dat je al een van de twee batterijen hebt liggen.  De monitor levert 8.4 volt uit, waarmee je bijvoorbeeld je camera of andere accessoires kunt opladen. Andersom accepteert de S55 12 volt, waardoor je de batterij van je gimbal of camera kunt gebruiken om de monitor te voeden, wat met name handig is voor serieuze gebruikers die altijd op zoek zijn naar een gestroomlijnde workflow.

De monitor beschikt over een heleboel handige functies zoals het inzien van het histogram, focus assist, false color, zebra en frame guides, maar biedt bijvoorbeeld geen LUT’s of Vectorscopes.  De knoppen aan de bovenkant van de monitor kun je toewijzen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Dankzij de brede kijkhoek van 160 graden kun je vanuit verschillende posities naar het beeld kijken én met meerdere mensen tegelijkertijd naar de opnames kijken. 

Conclusie

De Feelworld S55 5,5” videomonitor is een compacte en waardevolle aanvulling voor wie professioneel bezig wil met video. De monitor beschikt over geavanceerde mogelijkheden die helpen om jouw videoskills naar een hoger niveau tillen. 

Beoordeling Feelworld S55 5,5” videomonitor

Beeldkwaliteit 7,5
Bediening 8
Behuizing 7,5
Prijs/kwaliteit 8

Adviesprijs 175,-
Info: disnet.nl

‘De knoppen aan de bovenkant van de monitor kun je toewijzen aan jouw persoonlijke voorkeuren’

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel