DIGIFOTO Pro Award

Review Canon RF 100-400mm f/5.6-8 IS USM

Dre de Man 3191

Canon gaat door met het consequent kleiner maken van veel RF-objectieven in vergelijking met onder meer de EF-objectieven. Eerder zagen we al de RF 600 en 800mm f/11 en de RF 70-200m f/2.8. De RF 100-400mm f/5.6-8 past goed in deze ontwikkeling: kleiner maar ook minder lichtsterk dan de EF-versie. Hoe goed is het objectief?

Tekst en fotografie: Dré de Man

Op zich is het effect van de nieuwe vattingen bij teleobjectieven voor spiegelloze camera’s niet groot. Teleobjectieven hebben meestal een vrij grote afstand tussen het laatste element en de sensor en ook de ‘oude’ EF-vatting was al heel breed. Maar spiegelloze camera’s verschillen wel van reflexcamera’s in de zin dat ze met lichtzwakkere objectieven kunnen scherpstellen. De RF 600 en 800mm f/11-objecieven van Canon die we eerder testten, zouden in combinatie met reflexcamera’s ondenkbaar geweest zijn. Bij de RF 100-400mm f/5.6-8 ligt het iets minder extreem, maar ook hier is het duidelijk dat het objectief zijn bestaan te danken heeft aan de Canon EOS R-camera’s. 

Het objectief is echter niet gewoon een lichtere en kleinere versie van de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM 9 (voor de reflexcamera’s of via een adapter voor de R-camera’s) of de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1. Het objectief valt ook in een heel andere prijsklasse. Beide alternatieven uit eigen huis wegen niet alleen bijna drie keer zo veel, maar ze kosten ook drie tot vier keer zo veel. 

Beperking van de lichtsterkte heeft behalve de geringere omvang en het lagere gewicht nog een voordeel: de meeste lensfouten nemen af met de lichtsterkte. Anders gezegd: een lichtzwak objectief heeft er minder en dan heb je dus ook minder elementen nodig om ze te corrigeren. De opbouw is dan ook vrij eenvoudig. Bovendien heeft Canon ervoor gekozen om de sferische aberratie niet tegen te gaan door meerdere dunne lenselementen te gebruiken, maar door het toepassen van een vrij sterk asferisch element. Dat alles maakt het objectief vooral erg licht, maar ook goedkoper om te produceren. Het asferische element heeft enig effect op het bokeh, maar dat valt mee, al is de achtergrondonscherpte wel beperkt door de geringe lichtsterkte. Je kunt het ook combineren met de 1,4x en zelfs 2x converters, maar die combinatie hebben we nog niet uit kunnen proberen. Je zit dan echter op f/11 respectievelijk f/16 dus aan hoge ISO-instellingen.

Praktijk

In de praktijk is de Canon RF 100-400mm f/5.6-8 een erg fijn objectief om mee te werken. Het is erg handzaam, stelt vrij snel scherp en de zoomring draait mooi soepel. Je krijgt er contrastrijke en scherpe foto’s mee, mede dankzij de zeer goed werkende stabilisatie. Het objectief kan goed omgaan met tegenlicht. Dat is ook belangrijk, want een zonnekap wordt niet meegeleverd; deze is wel verkrijgbaar als accessoire. 

LAB

In het lab laat de 100-400 zeer goede resultaten zien, helemaal in het licht van de prijs. Al bij volle opening zijn scherpte en contrast op hoog niveau, ook bij 400mm. Het objectief is het best op 200mm en hoeft dan eigenlijk niet gediafragmeerd te worden. De verschillen met 100 en 400mm zijn echter niet groot, maar bij 100mm is wel winst te halen door een stop te diafragmeren. Bij 400mm is het een kwestie van smaak: omdat bij f/11 al diffractie een rol gaat spelen, zien we een daling van de resolutie (althans, getest met de Canon EOS R5) maar het microcontrast neemt nog toe. Vaak zal de grootste opening de beste keus zijn omdat je dan een lagere ISO-waarde kunt kiezen. Prettig is dat het objectief geen last van focus breathing heeft, ook dichtbij (1,2 meter) is het nog steeds 400mm. Kleurfouten zijn klein, ook lateraal, een grote prestatie, zeker in het licht van het feit dat het objectief maar één element heeft met speciale kleurbreking. 

Conclusie

Canon heeft (weer) heel slim gebruik gemaakt van de mogelijkheden van spiegelloze camera’s om een zeer lichte en relatief goedkope telezoom te introduceren van hoge kwaliteit. Voor de gebruiker betekent het dat het wel heel gemakkelijk wordt om echte telefoto’s te maken met een Canon EOS R-camera. 

Specificaties

Adviesprijs: € 749,99
Gewicht: 635 g
Afmetingen: 79,5 x 164,7 mm
Opbouw: 12/9 (1 x UDM, 1 x PMO asferisch).
Kortste instelafstand: 1,2 m bij 100mm / 0,88 m bij 200mm / 0,95 m bij 300mm / 1,05 m bij 400mm
Info: www.canon.nl

Beoordeling

  • Beeldkwaliteit  8
  • Bediening  8
  • Behuizing  8
  • Prijs/kwaliteit  8

Deze review is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1.2022.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre