Review: Canon EOS 1300D
De camera is behoorlijk licht en ligt fijn in de hand. Hij beschikt over een redelijk diepe, comfortabele grip, waardoor hij makkelijk langere tijd is vast te houden. Verder is de camera gemaakt van een vrij stevig aanvoelend kunststof. De EOS 1300D zal geen natuurramp overleven, maar het is ook geen camera die je met zijden handschoenen hoeft te gebruiken. Het grote verschil met systeemcamera's is natuurlijk dat de EOS 1300D nog over een spiegel beschikt. Hierdoor blijft de camera een groter formaat houden dan camera's zonder spiegel, maar de EOS 1300D blijft desondanks een vrij compact toestel. Je kan het toestel niet in je broekzak stoppen, maar als je hem graag mee wilt nemen kan je hem makkelijk in een kleine tas stoppen. Zeker als je er een kleine lens opzet. De camera heeft niet teveel knoppen en de meeste instellingen zijn makkelijk te veranderen zonder lang in het menu te hoeven zoeken. Om dit nog makkelijker te maken beschikt de EOS 1300D over een 'quick menu' knop, waarmee je direct de meest gebruikte opties kan vinden. De camera beschikt niet over een touchscreen, maar door de logische opbouw van de menu's en het 'quick menu' is dit absoluut geen gemis. De Canon EOS 1300D is het eerste instapmodel van Canon dat beschikt over Wi-Fi en NFC. Hiermee kan je heel makkelijk je camera verbinden met je smartphone of tablet en direct bewerken, delen en opslaan in de cloud.
Beeldkwaliteit
De camera heeft een 18 megapixel aps-c sensor en levert mooie beelden. Rechtstreeks uit de camera zien we dat de foto's mooie, natuurlijke kleuren weergeven. De camera beschikt over een zogenaamde 'Auto Lighting Optimizer' die direct na het maken van de foto het contrast en de helderheid aanpast waardoor de jpeg-bestanden er direct uit de camera goed uitzien. Je kan makkelijk via het 'quick menu' aangeven hoeveel contrast en helderheid de camera moet toevoegen. De foto's zijn heel scherp bij een iso-waarde 100, maar al bij een iso van 800 verlies je vrij veel details en is er wat ruis zichtbaar. Foto's die gemaakt zijn bij de maximale iso-waarde van 6400 bevatten wel heel veel ruis en zijn eigenlijk alleen nog maar te gebruiken voor kleine afdrukken. Als je foto's maakt waarbij maar een deel van de foto scherp is, zorgt de camera voor een mooie zachte achtergrondonscherpte.
Snelheid
De autofocus van deze camera werkt verrassend goed. Ondanks dat dit model slechts negen autofocuspunten heeft, weet de camera snel en correct scherp te stellen. Als je de camera zelf laat kiezen waar deze op moet focussen, kan het voorkomen dat hij op een verkeerd punt scherp stelt. Maar dit gebeurt eigenlijk alleen als het onderwerp erg dicht op de lens zit. Zit er wat meer ruimte tussen de lens en het voorwerp, dan weet de camera over het algemeen op de goede punten te focussen. Alle autofocuspunten werken 'cross-type' en focussen uitstekend. Ook tijdens een 'burst' blijft de camera het onderwerp goed volgen. Met het gebruik van live-view is de autofocus wel aanzienlijk trager en ook het opslaan van de gemaakte foto's neemt een stuk meer tijd in beslag. Mocht je per se in live-view willen schieten, is het verstandiger om handmatig scherp te stellen. De maximale burst van drie beelden per seconde is een beetje aan de lage kant, zeker als je dit vergelijkt met de huidige systeemcamera's. Ook is de buffer al na vier foto's vol, waardoor hij vertraagt naar iets minder dan één foto per seconde. Voor snellere actie is deze camera dus niet heel erg geschikt.
Videosnapshot
De EOS 1300D beschikt ook over een FullHD filmfunctie. Tijdens het filmen is het niet mogelijk om de autofocus te gebruiken om op een ander punt scherp te stellen, maar dit kan uiteraard nog wel handmatig. Tijdens het filmen heb je nog steeds veel controle over het beeld. Met deze camera is het namelijk mogelijk om tijdens het filmen nog de sluitertijd, diafragma en iso-waarde aan te passen. Dit gaat net zo makkelijk als tijdens het fotograferen en de resultaten zijn direct op je achterscherm te zien. Helaas heeft deze camera geen uitklapbaar scherm, wat het lastiger maakt om soepel originele perspectieven te gebruiken. Een leuke functie voor mensen die makkelijk willen experimenteren met film is de 'Video Snapshot'. Als je dit aanzet, maakt de camera korte filmpjes van maximaal acht seconden, die hij dan automatisch achter elkaar zet. Hierdoor krijg je één 'album' van korte filmpjes wat een leuk dynamisch effect geeft.
Conclusie
Ben je op zoek naar een goedkope, nieuwe camera en is de aps-c sensor een absolute must, dan is dit een prima camera. De autofocus werkt goed, de camera levert mooie foto's en is makkelijk te gebruiken. Ondanks het ontbreken van het uitklapbare scherm is dit ook een goede camera om mee te filmen. De EOS 1300D kan niet in 4K filmen, maar voor de meeste gebruikers, zeker voor beginnende, is dit geen probleem. De complete handmatige bediening tijdens het filmen is zeer fijn voor mensen die graag controle houden over het beeld en de 'Video Snapshot' functie is erg leuke toevoeging die goed werkt. Vind je het echter alleen belangrijk dat je kan wisselen van lens, dan is het raadzaam om ook goed te kijken naar camera's met een micro four third sensor of een ouder (Canon)model uit een hoger segment. Deze hebben vaak vergelijkbare specificaties maar kosten soms net wat minder dat de EOS 1300D.
Canon EOS 1300D
Kenmerken
- Comfortabel
- Grote sensor met 18
- Megapixel
- Video Snaphot functie
- Creatieve filters
+ Fijne grip
+ Goede autofocus
+ Produceert mooie foto's
- Korte burst
Info: canon.nl
Prijs: € 379,99 (body)