Praktische tips voor je eerste stappen in de macrofotografie

Redactie digifoto Starter 2581
Macrofotografie geeft ons een nieuwe blik op de wereld. Door de (extreme) vergroting zien we dingen op een manier zoals we ze anders niet zagen, alsof we met een vergrootglas door onze omgeving gaan.

Dat is vast ook de reden dat veel beginnend fotografen als eerste objectief - naast de kitlens die in veel gevallen met de camera werd meegeleverd - een macro lens aanschaffen. Het is handig om de basisprincipes van macrofotografie te begrijpen. Micael Widell neemt ons mee in een botanische tuin in Stockholm, waar hij vooral op zoek gaat naar kleine bloemen en insecten.

Lees ook: Aan de slag met macrofotografie – met of zonder macro-objectief?

Widell geeft ons de volgende 10 tips:

  • Zorg voor een macro objectief  Wij hebben er vier stuks voor je op een rijtje staan van Tamron, Nikon, Irix en SIGMA
  • Zorg voor een locatie waar het onderwerp dat je wil fotograferen in ruime mate aanwezig is (in Widell’s geval een botanische tuin), er voldoende licht is (bijvoorbeeld midden op de dag) en bij voorkeur op een bewolkte dag waar het niet te koud is.
  • Een flitser vergroot je mogelijkheden. Je kunt dan je diafragma opening kleiner zetten, zodat er een groter deel van je onderwerp groter is. De diafragmaopening bepaalt namelijk de scherptediepte, en als deze klein is, is het lastig om precies het juiste gedeelte van het onderwerp scherp te krijgen.
  • Als je een flitser gebruikt, gebruik dan ook een diffusor. Dit verspreidt het licht en maakt het zachter.
  • Zet je sluitertijd om te beginnen op 1/250. Het licht aan de lens die je gebruikt, maar je hebt een minimale sluitertijd nodig om ervoor te zorgen dat je foto’s scherp zijn en je geen bewegingsonscherpte krijgt.
  • Scherpstellen is één van de lastigste dingen bij macrofotografie. Widell raadt aan om een beetje heen en weer te wiebelen, en af te drukken wanneer het onderwerp scherp in beeld is. Widell raadt, in tegenstelling tot veel andere fotografen, het gebruik van een statief af.
  • Het scherptevlak is erg klein, omdat de scherptediepte klein is, net als de onderwerpen. Maak veel foto’s en kies degene die scherp zijn.
  • Varieer in de hoek waarin je de foto maakt. Probeer op ooghoogte met je onderwerp te gaan zitten: in de praktijk betekent dat bij macro vaak laag bij de grond.
  • Kies niet altijd de maximale vergroting. Soms is het interessant om iets van de omgeving mee te nemen in je foto’s.
  • Blijf weg van sommige hacks die schadelijk zijn voor je fotoapparatuur.

Meer over macrofotografie

Macrofotografie is een van de meest populaire fotografiegenres. Vooral beginnende fotografen kunnen snel meters maken door in de wonderlijke wereld van macrofotografie te stappen. Regelmatig posten we slimme tips en handige trucs op het gebied van macrofotografie. Heb je niet zoveel tijd - omdat je eropuit wilt natuurlijk - dan hebben we het belangrijkste leesvoer hier voor je klaar staan: 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie