DIGIFOTO Awards

Praktijktest Panasonic LUMIX G100, supersnel content maken en delen

Christel de Wolff 873
Panasonic heeft de LUMIX G100 geïntroduceerd. Nog voordat dit goede nieuws de wereld in werd gestuurd, kregen wij alvast de kans om aan de slag te gaan met deze compacte spiegelloze systeemcamera. In dit artikel gaan we nog dieper in op de compacte camera met grootse mogelijkheden.

Lees de gehele review in DIGIFOTO Magazine

Panasonic luistert goed naar de wensen van videomakers. Dat zagen we ook al in het professionele segment. Niet voor niks bracht Panasonic hun eerste full frame spiegelloze camera uit in drie variaties; de S1, de S1r (met onder andere meer megapixels) en de S1H. Die laatste was dus speciaal ontworpen voor videografen met onder andere een extra ventilatieruimte tussen de achterkant van de camera en de monitor, een aparte filmknop en een vrij kantelbaar scherm.  Met de Panasonic LUMIX G100 neemt Panasonic hun expertise mee op gebied van video in het hogere segment mee, maar hopen ze juist niet de gevestigde content creators aan te spreken met geavanceerde technologieën en moeilijke materie. Integendeel, de LUMIX G100 is een hele toegankelijke, maar zeer hoogwaardige, camera voor de startende fotograaf en de beginnende vlogger.

Panasonic LUMIX G100

In dit artikel laten we aan de hand van enkele foto's zien wat deze compacte starterscamera met vlogcamera allemaal kan! 

Allereerst, de Panasonic LUMIX G100 is een ultieme vlogcamera. Daarom is het ook een absolute pré om te kiezen voor de kit met DMW-SHGR1 tripod. Het is namelijk een onmisbaar item in de uitrusting van beginnende fotografen en startende vloggers. Je kunt de tripod onder de camera schroeven en verbinden met het usb-kabeltje. Daarna is de camera ook te bedienen via de opname knoppen op de tripod. Dit verhoogt de stabiliteit van het filmen vanuit de hand enorm en dat is absoluut gewenst bij een camera waarmee je het meest van de tijd jezelf zal filmen als een echte vlogger betaamt. 

Wanneer je gaat vloggen wil je jezelf natuurlijk in de gaten kunnen houden. De meeste camera’s hebben tegenwoordig een kantelbaarscherm, maar de LUMIX G100 gaat nog een stapje met een vrij-kantelbaar dat zowel kan kantelen als kan draaien. Leer jezelf echter wel aan om niet de hele tijd naar het schermpje te kijken. Dan kijk je namelijk steeds schuin weg van de camera en is voor de kijker natuurlijk raar om te zien. Deze camera en objectief-combinatie is natuurlijk niet bedoeld voor de fanatieke macrofotograaf. Toch kun je er, mocht het eens nodig zijn, super leuke close-up opnamen mee maken.

In de praktijk

In de praktijk doet de Panasonic LUMIX G100 het heel goed, met name vanwege het ultieme gemak waarmee de camera te gebruiken is. De camera is volledig gericht op vlogs en selfies maken. Het videogedeelte heeft een even grote rol in de camera als het fotografie gedeelte. De rode ‘record’-button is prominent aanwezig en de camera heeft ook een duidelijke HDMI-output én een kwalitatieve microfoon input. Een microfoon is niet bijgeleverd, maar het geluid van de camera is al verbazingwekkend goed dankzij het geavanceerde OZO Audio by Nokia-geluidssysteem. Dit systeem maakt gebruik van drie interne microfoons waardoor de audio helder en levendig kan worden opgenomen. Het geluid is zo realistisch dat je publiek het idee heeft echt bij de opname te zijn. De LUMIX G100 past de geluidsmodus aan naar de positie van de spreker. Het is niet langer nodig om te investeren in een externe microfoon om problemen van het verleden zoals ruis en moffelig geluid, op te lossen. Het is trouwens wel mogelijk om een externe microfoon aan te sluiten, wanneer je die al hebt liggen en extra veel eisen stelt aan je geluidskwaliteit. 

De camera stelt snel scherp en de gezichtsherkenning lijkt niet te foppen, zelfs wanneer je een klein beetje uit het kader wegdraait.

Een wandeling in een aangelegd natuurgebied wordt een spannend avontuur omdat overal leuke details vast te leggen zijn. De camera stelt snel scherp en de gezichtsherkenning lijkt niet te foppen, zelfs wanneer je een klein beetje uit het kader wegdraait.  Zodra het vrij-kantelbare scherm is gekanteld is, laat een helder geel kader zien dat het hoofd scherp in beeld is. Twee lijnen in het vierkant geven bovendien aan waar de ogen zich bevinden. Op die manier is het kinderlijk eenvoudig om compositieregels toe te passen. 

Bij het fotograferen kun je kiezen voor een bokeh-effect, waarbij de achtergrond onscherp wordt weergegeven en de nadruk in het beeld dus meer op jouw gezicht komt te liggen.

Ook het noemen waard zijn de vele scene instellingen. Voor vrijwel ieder onderwerp is een preset te kiezen die de sfeer van de afbeelding meteen afmaakt. Een landschap wil je bijvoorbeeld erg kleurrijk en scherp hebben, terwijl je bij een portret misschien liever kiest voor zachte tinten en een filter wat de huid wat onscherper maakt waardoor puistjes en vlekjes niet meer zichtbaar zijn. Dat scheelt een hoop tijd in de nabewerking! Nog creatiever zijn de filters die je via het palletje op de draaiknop kunt kiezen. Er zijn 24 verschillende creatieve filters te kiezen voor een retro-, zwart-wit-, of juist abstract effect. Ook leuk zijn het sterfilter, voor romantische lichteffecten, en het miniatuurfilter, waardoor iedere foto lijkt alsof deze in Madurodam is gemaakt. 

De LUMIX G100 beschikt over een hoop leuke voorgeprogrammeerde filters en stijlen. Dit is de ‘speelgoedcamera’-filter, waarbij vignetering en verzadigde kleuren een dromerig effect geven aan de foto.

Supersnel content delen

Veel content makers grijpen nog maar al te graag naar hun telefoon als het op deelbare content aankomt. Dat is logisch, want waar telefoons gemaakt zijn om snel mee te kunnen communiceren, lopen veel cameramodellen nog wel eens wat achter in de mate waarin content snel te delen valt. Panasonic maakt hier een einde aan en biedt connectiviteit aan in zowel bluetooth als wifi-verbinding. Door gebruik te maken van de gratis LUMIX Sync-app voor iOS en Android kun je snel je foto’s en video’s overzetten naar je smartphone en delen op je favoriete social media-kanalen. De camera kan ook in de beeldverhouding 4:5 fotograferen, wat ideaal is voor Instagram. Tevens worden verticale opnamen automatisch gedraaid op je smartphone scherm. Je smartphone kun je tevens gebruiken als afstandsbediening én je kunt er automatisch GPS-geotags mee toevoegen aan je foto’s. 

Conclusie

De Panasonic LUMIX G100 heeft alle voordelen van een fijne vlogcamera en meer. Het grootste pluspunt is natuurlijk het vrij-kantelbare scherm en de afmetingen. De camera is zo licht dat je haast zou vergeten dat je hem meedraagt. Het grootste voordeel van lichte apparatuur is dat je het niet zat wordt om steeds maar weer je camera mee te sjouwen en uiteindelijk resulteert dat in veel meer mooie foto- en videomomenten. De geringe afmetingen doen overigens niet af aan de kwaliteit want de camera met 20,7 megapixel sensor maakt gewoon prachtige, vloeiende en heldere beelden in 4K met dito geluidskwaliteit. 

Foto gemaakt met het objectief helemaal uitgezoomd op 12mm en vervolgens helemaal ingezoomd op 32mm. (vergelijkbaar met 24mm en 64mm op een full frame sensor)

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic LUMIX G100 is vanaf nu verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van € 749,- voor de camera met het 12-32mm-objectief en € 799,- voor de camera, het objectief én de tripod.
Info: www.panasonic.com/nl

Beoordeling

+ erg compact en licht
+ speciale functies voor vloggers
+ snel en gemakkelijk content delen

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel